HRVATSKI RATNIK JOSIP LAZARIĆ

Neustrašivi Hrvatski Ratnik General Bojnik Josip Lazarić

Dana 29.kolovoza 1813. g. Josip Lazarić je kao poručnik tršćanskih Dragovoljaca služio pod Feldmaršalom Austrijske Vojske - Laval Nugentom - Ircem i zaljubljenikom u Hrvatsku. Tada mu je Nugent dodjelio čin kapetana i zadatak da sa 47 dragovoljaca- Hrvatskih vojnika i 12 Hrvatskih Husara ide u Istru organizirati ustanak kako Feldmaršala Nugenta i njegovu vojsku, francuske snage ne bi napale s područja Rovinja dok on napreduje na području Rijeke, Veprinca i okolice. 

Lazarić je otišao u pazinsku grofoviju gdje je uspješno organizirao "ustanak" --(ovo je klasična doktrina malih specijalnih jedinica- šalju se u neprijateljski teritorij da organiziraju otpor, obučavaju ustanike, pružaju pomoć i vode diverzantske i napadne akcije) - Hrvatski ratnici kroz povijest su uvijek pribjegavali korištenju ovakvih Specijalnih Postrojbi, specijalnih taktika i misija. Ponekad se šalju samo pojedinci,  ili timovi od tri-četiri čovjeka.

Dana 4. rujna došlo je do velike bitke pod brijegom Lindar gdje pobunjeni seljaci i građani Pazinskog kraja i 60 Hrvatskih Specijalaca - 47 vojnika i 12 husara i zapovjednik Lazarić pobjeđuju 1100 (TISUĆU I STO) Francuskih vojnika, uspješno izvršavajući zadaću sprječavanja napada na snage svog Feldmaršala. 

U toj bitci Lazarićevi specijalci, i pobunjeno stanovništvo pobuđuju posebnim vještinama Hrvatskih Ratnika, taktikom iznenađenja, varke, zasjede, napada po bokovima i konačnim napadom svim snagama. Za takvo vođenje borbe treba imati vrhunsko znanje ratničkih vještina i specijalnih taktika i tehnika. 

Rezultat ovakve bitke bio je porazan za Francuze: 40 mrtvih vojnika, 900 (DEVETSTO - DEVETSTO) zarobljenih vojnika i 26 zarobljenih časnika. sve to organiziralo je 60 ljudi pod Lazarićevim vodstvom. Josip Lazarić je prema svemu sudeći bio genije specijalnog ratovanja, genije specijalnih zadataka i specijalnih postrojbi i naravno nadnaravno hrabar i neustrašiv.

Ovaj poduhvat je nevjerojatan kao što su uvijek nevjerojatni pobjednički poduhvati Hrvatskih Ratnika. Znanje, vještina, hrabrost, spremnost, moć, vodstvo, povjerenje i vjerovanje u svog zapovjednika, naravno i nešto sreće - jer sreća prati hrabre daje ovakve rezultate i u tisuću bitaka.

Povijesna Crtica Hrvatske Enciklopedije:
Lazarić, Josip (Lazarich von Lindaro), hrvatski general bojnik u habsburškoj službi (Trst19. III. 1784 – Bela Crkva, Banat27. I. 1859). God. 1808. kao vojnik dobrovoljac pristupio je prvom istarskomu domobranskomu bataljunu. Sudjelovao je u bitkama kraj Palmanove i Prevalda kraj Postojne, gdje je bio teško ranjen pa je bio prisiljen napustiti vojnu službu. Do 1813. službovao je u austrijskom konzulatu u Trstu, koji je tada bio u sastavu Ilirskih pokrajina. Nakon toga ponovno je stupio u vojnu službu i sudjelovao u ratu protiv Francuza za ponovno priključenje Istre Habsburškoj Monarhiji. U trenutku kada je austrijski general L. Nugent-Westmeath, nastojeći osvojiti Istru, bio gotovo opkoljen od francuske vojske, Lazarić je organizirao ustanak Istrana protiv francuskih vlasti. S vojnim postrojbom od 55 vojnika pritekao je u pomoć Nugent-Westmeathovim postrojbama i oslobodio područje Istre za samo 10 dana. Za hrabrost u nizu bitaka promaknut je u čin bojnika, 1815. dodijeljeno mu je odličje viteškoga reda Marije Terezije, a 1819. i barunat. God. 1834. obavljao je dužnost zapovjednika utvrde Kotor. God. 1847. bio je umirovljen u činu pukovnika. Tijekom revolucije 1848. bio je reaktiviran pa je organizirao postrojbu istarskih dragovoljaca kako bi ojačao austrijsku vlast u Istri tijekom nemira u susjednoj Veneciji. Za zasluge u tim ratovima bio je promaknut 1849. u generala bojnika, a 1850. umirovljen.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS