MAJSTOR

Mudri Poved 10

Majstor!

Vedun.

U jednom gradu jedan mladi ulični borac je čuo da tu ima neki majstor koji uči druge ljude borilačke vještine. Došavši do tog učitelja mladi borac je izvadio nož i rekao učitelju: „Pošto sam ja mlađi i slabiji od tebe, a ti slavni učitelj napast ću te sa nožem, ako me pobijediš priznat ću da si bolji, do sada sam ja pobijedio sve svoje protivnike.“ Majstor se samo nasmijao i klimnuo glavom, riječi tu nisu pomagale.

U trenutku je mladi borac skočio naprijed i pokušao ubod nožem u trbuh kao varku pa rez po ruci, pa natrag u trbuh. Majstor se  pokrenuo i mladi borac se odjednom našao kako leti na tlo. Tresnuo je leđima o tlu. Bez ikakve ljutnje učitelj mu je rekao neka pokuša ponovo, i opet mladi borac napad nožem i opa---leti na leđa, i opet i opet. U zadnjem napadu, učitelj mu je uzeo nož dok je padao i uhvatio ga da se ne razbije jer je pada o pravo na glavu.

Mladi borac je bio bijesan zbog poraza i velike moći koju je osjetio na sebi i velike nemoći koju je također osjetio. Kasnije je znao pričati svojim učenicima da je tada osjećao totalnu nemoć – dok je letio zrakom. Učitelj mu nije dao da se bijes razmaše nego ga je smirenim glasom pozvao k sebi, vratio mu nož i rekao da se odlično bori i da bi mu bila čast da takav borac trenira sa njim. 

To je jako iznenadilo i posramilo malog huligana, tako da je ostao uz ovog učitelja vježbati dugi niz godina sve dok im se putovi nisu razišli. Učitelj je otišao dalje svojim nedokučivim putovima a mladi borac je postao jedan od najboljih majstora borilačkih vještina na svijetu i danas putuje svijetom i uči ljude ispravnom putu borilačke umjetnosti.

Kad ga upitaju za njegovog učitelja, da gdje je i što radi? odgovara da ga se ponekad može sresti gdje luta po planinama i nije baš raspoložen za duge razgovore, ponekad mu pokaže neku novu tehniku i onda opet ode svojim putem. Ne uništi, ne ubij, ne polomi, dobrota! Veliko znanje, velika vještina!

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS