POKRET

Od čega se sastoji pokret. Važno je znati jer ćemo tim znanjem moći bolje i zdravije vježbati. Za vježbanje vrlo nam je važan biomehanički ispravan pokret - to pojednostavljeno zovemo tehnika. U Crobranu težimo savršenstvu tehnike - biomehanički ispravne tehnike - jer takva tehnika štiti tijelo od ozljeda i proizvodi maksimalni rezultat - onaj koji želimo proizvesti. Namjerno neću reći ovdje maksimalni rezultat na kraju pokreta jer kretanje nema kraja - svaki završetak pokreta pretapa se u slijedeći pokret - mi se stalno krećemo.

Biomehanički ispravan pokret znači da je svaki pokret tijela i tehnike koju izvodimo u skladu sa djelovanjem i smjerovima djelovanja naših zglobova, tetiva, ligamenta i tek onda mišića. Jer svaki i malo Biomehanički neispravan pokret dovodi do malih mikrozljeda --koje tijelo lako savlada u fazi oporavka --ali ako se stalno događaju te male mikro-ozljede zbog krive biomehanike tehnike i pokreta tada se će nam se dogoditi velike ozljede --kao zbroj i kao umnožak i nakupina puno tih mikrozljeda. Naravno kod većih opterećenja a krive biomehanike pokreta ozljeda će se pojaviti i trenutno i može biti velika, mala, srednja, teška i laka. Da se to ne događa moramo stalno voditi računa o ISPRAVNOJ BIOMEHNAICI POKRETA KOJE IZVODIMO TIJEKOM VJEŽBI. A to je vrlo jednostavno ---pratite prirodno kretanje vaših zglobova i podržavajte to kretanje polagano - uvijek polagano i što polakše. Na taj način ćete steći svjesnost o točnim i netočnim položajima svog tijela i postepeno ojačati mišiće koji nam trebaju za te određene pokrete. 

Pokret? Što je to pokret u vježbanju.

Pokret je gibanje ljudskih ekstremiteta (ruku, nogu, trupa, vrata) u prostoru a u sportskim aktivnostima u prostoru i u vremenu. Pokret je također promjena položaja uslijed tog gibanja naših ekstremiteta. Pokret je i sama mišićna kontrakcija (stezanje mišća) iako samo stezanje ne mora proizvesti pokret ekstremiteta -nego samo mišića- kontrakcija mišića dovodi do pokreta u tom stegnutom mišiću.

Pokret može biti biotički: to su urođeni pokreti neophodni za ljudsko preživljavanje - hod, puzanje, kotrljanje, rolanje, saginjanje, hvatanje, držanje, grčenje tijela, skokovi, poskoci, okreti i sl...

Pokret može biti tehnički: a to su naučeni pokreti --tehnike koje naučimo ---npr..vožnja bicikla i drugih naprava, automobila, motocikla, naravno naučene tehnike vježbanja također.

Pokret može biti svjestan i nesvjestan. Nesvjesni su pokreti oni koje tijelo radi zbog održavanja života a svjesni oni koje radimo svjesno svojim mislima i svojom voljom.

Obilježja pokreta: mozak šalje nervne impulse putem živčanog sustava u mišiće, ti impulsi pokreću mišiće da se kontrahiraju i zajedno sa tetivama, ligamentima i ostalim zglobnim dijelovima proizvode pokret (gibanje(promjenu položaja) naših udova = ekstremiteta od jednostavnih pokreta guranja i vučenja do složenih pokreta u tehnikama npr. borilačkih vještina. 

Pokret u vježbanju pojednostavljeno je gibanje tijela i dijelova tijela kroz prostor i vrijeme. To gibanje ima svoju amplitudu ---a to je dio prostora koji savladava dio tijela koji se kreće (npr. prostor koji je savladala ruka prilikom udarca dlanom naprijed --od početne do završne pozicije - taj prostor između je amplituda  ima ju svaki pokret.).

Pokret se ostvaruje kako smo vidjeli zajedništvom živčanog, mišićnog i zglobnog sustava --naravno i unutarnjih sustava --krvožilnog, srčanog, plućnog, staničnog, svjesnog i nesvjesnog djelovanja živčanih sustava ---sve to čini i najjednostavnije i najsloženije pokrete. 

Znači u osnovi pokret je gibanje određenih dijelova tijela ili tijela u cjelini (kao spoja mnogo manjih  pokreta). Mi tom gibanju dajemo smisao - zašto želimo određeni pokret --i tu je misterij borilačkih vještina: Svaki pokret ima svoj smisao --koji je očit --udarac, blokiranje, izmicanje, i td...i svoj skriveni smisao --jer kroz puno ponavljanja određenih borilačkih pokreta (kinezis) ti pokreti dovode do usklađivanja tjelesnih mehanizama pokreta sa živčanima i oni svi zajedno sa duhovnim pokretima i tada se događaju čuda koja se ne mogu opisati riječima. Do tih čuda se dolazi kroz ispravno biomehaničko kretanje - ispravnom tehnikom, velikim brojem ponavljanja i uživanjem u tome što se vježba.

Sve počinje mislima pa se kroz pokreta izražavaju te misli i onda se misli i pokreti ujedinjuju u duhovno savršenstvo postojanja - to je jedna od tajni Crobrana koja se lako može postići - samo treba uporno vježbati. 

Gogi


Primjedbe

MOST POPULAR POSTS