TEŠKE RIJEČI - KNJIGA 4 - BORILAČKA UMJETNOST 2

BRZA OBNOVA ENERGIJE

Prije recimo 15 godina smislio sam metodu vizualizacije za obnovu energije nakon izuzetno napornih treninga. U posljednjih 15 godina upotrebljavam tu metodu redovno i moram priznati da je vrlo djelotvorna. Smislio sam ju zbog toga jer sam puno vježbao u prirodi pa sam pomislio da bi ako želim postati jedno sa prirodom trebao to i aktivno vizualizirati. Ta vizualizacija koristi energiju iz naše okoline kao popunu naše tjelesne i umne energije. To je sistem vizualiziranja potpomognut sa pokretima ruku i vizualizacijom ulaska energije iz okoline u tijelo. Sistem je vrlo jednostavan i stvarno djeluje.

Vježba ide ovako:
Stav u širini ramena, uspravno, leđa ravna, oči otvorene, stopala paralelna, ruke uz tijelo. Duboko izdahnuti i početi udisaj na nos - istovremeno pratiti taj udisaj pokretima rukama prema gore - savijanje ruku u laktovima, dlanovi okrenuti prema gore, prsti prirodno rašireni. Uz taj pokret i udisaj istovremeno vizualizirati energiju iz trave, drveće, lišće, biljaka, zemlje, grmlja, neba, zemlje, sunca, mjeseca, rijeka, jezera, oblaka, iz svega što nam je u vidnom polju - vizualizirati energiju kako ulazi u nas, popunjava nas, daje novu snagu, izljećuje cijelo tijelo, obnavlja sve stanice u tijelu od glave do pete. Svakim izdisajem vizualizirati potrošenu energiju koja izlazi van iz tijela. Izdisaj prate ruke pokretom rema dolje, dlanovi okrenuti ka tlu i lagani pokret sa oba dlana istovremeno prema dolje.

Što se duže vježba moguće je obuhvatiti više okoline, isprva ćete moći obuhvatiti samo ono što vam je blizu, trava, zemlja, drvo i sl...što više budete vježbali moći čete obuhvatiti sve što vas okružju - vidno i ne -vidno.

Ova vježba izuzetno brzo - već nakon 10 - 20mponavljanja obnavlja ljudsku energiju i spremni ste za nove pobjede.

BORILAČKI UMJETNIK

Čovjek koji se bavi borilačkim umjetnostima, koji proučava i živi borilačku umjetnost mora težiti tome da postane mudrac, filozof i mislioc. Mora težiti da postane SVEĆENIK BORILAČKIH UMJETNOSTI, te da propovijeda filozofiju i znanje Borilačkih Umjetnosti.

Takav čovjek neće pametovati i nametati svoje stavove nikome. To znači da će on/ona uvijek težiti ka istinskoj mudrosti i znanju i da će odmah biti praktičar takve mudrosti i znanja. Borilački Umjetnici moraju biti praktičari, jer bez praktičnog rada nikada neće postojati iskustvo koje donosi mudrost. Borilački Umjetnik i u najmanjoj sitnicu svom životu mora odražavati Borilačku Umjetnost koja je za takvog umjetnika sveta, najsvetija.

FORME - KATE - HYUNGS I SLIČNO

Jako puno vježbača borilačkih vještina, sistema, stilova i načina, borilačkih umjetnosti i svega drugoga, od kojih su neki i vrhunski natjecatelji ne vjeruju u vježbanje formi, kata, hyungs-a i obaveznih sastava svojih stilova. Mnogi vježbači vježbaju te vježbe - ja ču ih ovdje zvati Forme - samo zato jer moraju znati Formu na polaganju za pojaseve. Naravno, postoje i vježbači koji pak vježbaju samo Forme i misle da je to dovoljno.

Forme, Kate, Obavezni sastavi u sebi kriju jako puno znanja, znanja o kretanju, znanja o vitalnim točkama, znanja o projekciji energije, znanja o tehnikama - novim tehnikama, znanja o fizičkoj pripremi, ravnoteži, snazi, brzini, orijentaciji, znanja o čistoj samoobrani, ali ta znanja su skrivena. Da bi otkrili sva ta znanja Forme treba vježbati svakodnevno. Nakon dužeg perioda proučavanja Formi shvatit ćete jednu po jednu tajnu iz njih.

Evo jedne: ako skratim stavove i pokrete iz Forme - dobivam čiste borbene tehnike koje me uče kako da se borim protiv više napadača. Samo znanje iz Formi nije dovoljno - ono otkriva pojedine principe, tehnike i načine ali to znanje se mora kombinirati sa realnim treningom samoobrane u kome se mora znati da se borba rijetko dobiva samo jedim blokom i udarcem, kao u Formama. No znanje kako blokirati udariti kontranapad, kako se kretati, kako se okretati, kako izmaknuti, kako baciti i kako pasti, gdje i kada udariti, sve je to skriveno u Formama.

Još par tajni, svaka Forma i Kata ili kako god se zvalo ima tri nivoa:
1. Intelektualni nivo,
2. Fizički nivo,
3. Duhovni nivo

Intelektualni nivo
Da bi imali ikakve koristi od Forme prvo ju treba naučiti, zapamtiti svaki pokret, svaku promjenu i svaku tehniku. Taj nivo ima svoje trajanje - različiti za svakoga jer netko uči brže netko sporije. Kada je sve naučeno i posloženo da se može izvoditi bez zastajkivanja i mišljenje i blokada u sjećanju, recimo da je intelektualni nivo savladan. Nakon toga na scenu nastupa fizički nivo.

Fizički nivo
Ovaj nivo se očituje u treniranju, u velikom broju ponavljanja, u jačini, brzini, spretnosti, izdržljivosti izvođenja Forme. Kad je forma intelektualno savladana i naučena, na fizičkom nivou možemo ju početi iskorišatavati za sve fizičke koristi: nove tehnike, nova snaga, novi načini izvođenja, nova kretanja, nove kombinacije, nova brzina, veća izdržljivost, jači udarci i pokreti, nova tečnost i savitljivost, nova spretnost i tako dalje. Sada nema granica fizičkom usavršavanju.

Duhovni nivo
Ovaj nivo se postiže samo onda kada se vježbanjem Formi ujedine intelektualni i fizički nivo u stanje izvođenja bez svijesti, bez misli, u stanje praznine i akcije. To stanje se postiže relativno jednostavno - pojedina forma se ponavlja non stop - sve dok ne postane dio vas, nas, sve dok ne izgubimo vezu sa fizičkim i svjesnim i sve dok se ne pretvorimo u duhovno kretanje. Znači samo jako puno ponavljanja i to je to. Recimo 100 puta jednu formu. Tada ćete dobiti uvide na sve odgovore oko vašeg vježbanja, svaki pokret u formi bit će vam kristalno jasan, zašto, kako i kada?

Postoji još i ujedinjeni nivo ili potpuni nivo - kada se postigne jedinstvo sva tri nivoa, intelektualnog, fizičkog i duhovnog tada se postiže potpuni nivo, nivo potpunog jedinstva. Na tom nivou se događaju čuda koja e možete sami sebi objasniti, postajete lagani, pokreti su vam božanski, postajete sasvim drugo biće. To se ne može opisati - morate to iskusiti.

Praktična strana pokreta iz Formi.

U jedom periodu mog života vježbao sam Tae Kwon Do i naravno Forme iz TKD-a - WTF stil. Jednom prilikom sam sa prijateljima šetao po šumi i penjali smo se po nekoj velikoj stroj šumici, moj prijatelj ispred mene se oslonio na drvo koje je uslijed njegovog guranja počelo padati na mene - deblo je bilo odrezano ali je stajalo kao stablo - uspravno, on to je vidio, ja sam išao iza njege, gledajući pod noge, kuda da stanem. Kad je on gurnou to deblo - osjetio sam nešto iznad mene - nisam svjesno reagirao - moje tijelo je jednostavno na toj velikoj strmini izvelo široki kružni blok rukom i izmicanje i stranu - te sam blokirao deblo i preusmjerio ga da padne pored mene  a ne meni na glavu. Svi moji prijatelji nisu stigli reći niti A dok se to događalo, a izraz lica su im bili vrlo smiješni - u čudu. Taj pokret kojim sam to učinio vježba se u Tae Kwon Do-u samo u 6. Formi. Eto.

Druga situacija - moja prva prava ulična borba - napadač napada tri put uzastopce nogom u trbuh, tri puta uzastopce blokiram napad pokretom iz jedne Kate koju sam vježbao kao lud, četvrti put udaram napadača šakom u bradu i rušim ga dolje kao papir. Udarac je također bio iz forme Kate koju sam vježbao te dane i mjesece prije. Tada sam bio mali klinac i nisam uopće imao svijesti o tome što ja to vježbam i zašto ali ipak je to moje vježbanje radilo za mene, zato jer nisam imao niti sumnje. Vjera - bezrezervna vjera u ono što se vježba - bez misli i primisli vrlo je važna za uspjeh u vježbanju Borilačkih Umjetnosti.

Najbolji učitelj vam je vlastito iskustvo ali ne treba s tim izazivati vraga. U normalnom ljudskom životu uvijek ima neka situacija koja će iz vas izvući vaše znanje.

SREĆA

Poruka za sreću:

Toliko sam sretan da me niti jedna niti milion teškoća u životu ne može unesrećiti.  Nepobjedivog sam duha. Radostan i svjestan. Put je težak, oštar i trnovit i to me veseli.

Ne smiješ se veseliti pobjedi ili blagostanju, ne smiješ žaliti u porazu i teškoćama, jer nikad ne znaš na prvu što je dobro a što loše.

Smiješ se veseliti pticama u letu, travi, šumama, rijekama, morima, jezerima, životinjama, prijateljima, obitelji.

O, smiješ se veseliti Nebu, Zemlji, životu, ljudima, djeci, ljubavi.

Ja sam sretan,
Ja sam Radostan,
Ja sam Gogi, ha,ha,ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,
Kad se smijem i svemir se smje.

Ovdje umjesto Gogi stavi svoje ime i pogledaj rezultat.

Pišući ovo baš sa naišao na jednu moju bilješku iz daleke 1997. Dana 24. V 1997. napisao sam slijedeće:

Jučer sam vidio (dakle 23. V 1997.) tri velike bijele ptice visoko gore na nebu. U istoj visini letio je i avion koji se mučio, a one su lebdjele bez napora, klizeći nebom. To je sklad, to je harmonija u nesvjesnoj spontano djelatnosti prirode. To je ujedno i težnja Borilačkih Umjetnika. To je sloboda.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS