ISPRAVNOST

Ispravnost

Ulična mudrost je ispravnost govora, pisma, ponašanja, izražavanja, mišljenja.

Istinski ratnik mora uvijek kultivirati ispravan govor. Što znači, ne govoriti ružno, ne govoriti vulgarno, ne govoriti kao pekmez, govoriti lijepo i pametno. To je puno teže nego što misliš.

Ispravan govor je korištenje književnog jezika tamo gdje treba.

Ispravan govor je korištenje lokalnog dijalekta tamo gdje treba.

Ispravan govor je biti bezobrazan tamo gdje treba.

Ispravan govor je vika i galama, urlanje i uvrede, tamo gdje treba.

Ne pravi se da znaš govoriti sve dijalekte i sve cake književnog  jezika, slušaj, upijaj i uči, kad trebaš reći reci, ako ne znaš, ne improviziraj nego pitaj.

Na ulici, pri napadu, književni govor je znak slabosti, nije dobra taktika, osim ako nisi nadljudski sposoban.

Kad si napadnut, ne govori visokim tonovima, urlaj, vrišti, divljaj i podivljaj, kuni, to je ispravni govor kod napada. Zašto? Taktika kontrole emocija. Taktika zastrašivanja napadača. Taktika obmanjivanja pažnje. Taktika kontrole straha – izazivanja straha. Taktika ubrzanja tijela i uma.

Čudno je to ali istinito, na fizički napad ne možeš odgovoriti finoćom, duh može biti miran ali istovremeno možeš i moraš urlati i biti vulgaran, namjerno jer znaš da to pomaže u tvojoj pobjedi.

Nakon pobjede, najfiniji govor na svijetu, najfiniji gospodin na svijetu, najfinija gospođa na svijetu.     

Ispravno pismo razvija ratnikovu kreativnost, um i duh.

Ispravno pismo razvija poštovanje prema drugima i prema svom vlastitom pisanom jeziku.

Ispravno pismo treba uvijek vježbati i učiti.

Neispravno pismo, iz neznanja, manje greškice, to se može tolerirati, ali neispravno pismo zbog linije manjeg otpora, izraz je totalnog nepoštovanja druge osobe kojoj se piše.

Neispravno pismo izraz je lijenosti i sebičnosti, te neznanja, a tome nema mjesta u uličnoj mudrosti.

Da bi razvio svoju osobnu unutrašnju mudrost i duh, trebaš pisati, ispravno pisati, svoje misli, ideje, osjećaje, piši i proučavaj, to je lijepi put.

Ispravno pismo razvija poštovanje, poštovanje je najbitnije.     

 Ispravno ponašanje na ulici, u kući, na poslu, među ljudima, među životinjama. Svaka situacija zahtjeva drugačije ispravno ponašanje. Ne mašeš ludo rukama u blizini opasnih pasa.

Ispravno ponašanje kad si napadnut je kontranapad ili bijeg u sigurnost. Neispravno je pokušaj rasprave kad je fizički dio već na djelu.

Ispravno ponašanje je razgovor i smirivanje situacije prije napada, neispravno je kad si odmah napao bez razloga. Procijeniti kada što, je teško. Ulična mudrost tu pomaže.
Uvijek u skladu sa situacijom, uvijek prema potrebi drugačije, to je ispravno ponašanje, ne uvijek isto. Stalno iste fore ne pale svuda.

Uči kako se gdje ponaša, to se uči, ne možeš sve znati. Ako nikad nisi bio u visokoj planini ili finom kazalištu ne znaš što ti je činiti u oba slučaja, pitaj i nauči. U planini možeš pjevati na sav glas, a u kazalištu? U planini možeš zapaliti vatru, a u kazalištu?

Ponašanje u skladu ulične mudrosti je zanimljivo, jednom kao tigar, jednom kao mačić, jednom kao bik, jednom kao znanstvenik, jednom kao filozof, jednom kao običan prolaznik, jednom kao heroj, uvijek u skladu sa situacijom, nikad isto, nikad u šabloni.

Ispravno mišljenje stoji iza svega ispravnoga.

Ispravno mišljenje znači da nemam skrivenih negativnih misli prema drugima.

Ispravno mišljenje je iza ispravnog govora, pisma i ponašanja. Svi se oni rađaju iz ispravnih misli.

Ulična mudrost je ispravno mišljenje.

Ispravno je ponekad priznati svoje neznanje, nitko ne može sve znati.

Ispravno i pravedno trebaju imati isto značenje. Ispravno je biti pravedan a biti pravedan je jedino ispravno.
Pazi, koliko ljudi toliko ćudi, svakome je nešto drugo ispravno, svakome je nešto drugo pravedno, ali to su osobna zamišljanja ispravnosti i pravednosti i ako ona ne oštećuju druga živa bića nisu u krivu, ali nisu ni u pravu.

Ispravno i pravedno su univerzalni koncepti, ispravno je da svi trebamo vodu za piće, pravedno je da svi imamo vodu za piće, nema podjela i razlika, jer čim to počne ode i ispravno i pravedno.

Ispravno nije lagano, vjerujte mi i vjerujem vam, ispravno je teški put, ponekad i najteži.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS