TEŠKE RIJEČI - KNJIGA 6 - DREVNO ZNANJE 4

KAKO  DOSEĆI DREVNO ZNANJE - KAKO DOSEĆI SADAŠNJE ZNANJE- KAKO DOSEĆI BUDUČE ZNANJE - METODE I POSTUPCI

Puno se može pisati o koristima i opisima drevnog, sadašnjeg i budućeg znanja te o njihovim oblicima, karakteristikama i utjecaju na nas. Ta sva pisanja mogu vam samo stvoriti sliku - otprilike o svemu tome, kako bi sve to izgledalo, što se sve može postići i saznati. Glavno pitanje je slijedeće: "Kako postići spoznaju drevnog znanja, sadašnjeg znanja, budućeg znanja i njihovo ujedinjenje?" Svi vi koji vježbate borilačke sportove, vještine i borilačke umjetnosti i razne moderne samoobrane - svi ste vi već dijelom dio samog odgovora na to pitanje.

Sva borilačka vježbanja ovoga svijeta u sebi skrivaju drevna, sadašnja i buduća znanja - kako ih otkriti u borilačkim vještinama? - Odgovor je jednostavan upornim svakodnevnim proučavanjem i vježbanjem, upornim svakonočnim proučavanjem  vježbanjem.

Slijedeća metoda kako spoznati drevno znanje i ostala znanja  - osim fizičkog vježbanja je MEDITACIJA i to više vrsti meditacija, nakon toga se meditacije spajaju u jedinstvo sa vašim vježbanjem i evo ga - drevno, sadašnje i buduće znanje je naše. Jednostavno ko grah.

Prvo vježbajte meditacije da ih uvježbate, zatim nakon nekog vremena počnite prije i tijekom meditacija postavljati pitanja na koja tražite odgovore - pazite pitanja koja se tiču znanja i spoznaje.



Prva meditacija: Opuštanje
Opustite svaki dio tijela - u bilo kojem položaju tijela, stojeći, ležeći, sjedeći. Krenete od glave prema dolje ili od nožnih prstiju prema gore. Opuštanje je jednostavno: ponavljajte nekoliko puta - moji nožni prsti su opušteni, moja stopala su opuštena, moje pete su opuštene i tako dalje cijelo tijelo, i na kraju kažete sami sebi  - moje tijelo je opušteno - nekoliko puta i to je to i onda odmah prelazite na slijedeću meditaciju, nakon prve na drugu, nakon druge na treći u tako redom...do beskonačnosti.

Druga meditacija: Osvijestiti prostor
Sami osvijestite prostor u kojem se nalazite, osvijestite ga tijelom, umom i dušom, svaki detalj prostora oko vas, od vaše najbliže okoline pa sve šire i šire i šire. Budite svjesni svog postojanja u njegovoj sveukupnosti.

Treća meditacija: Osvješćivanje tijela i njegove nepomičnosti
Budite svjesni svakog djelića svog tijela izvana, budite svjesni svakog djelića svog tijela iznutra, osjetite nepomičnost tijela, ako je neki dio napet polako ga opustite dok tijelo ne bude potpuno opušteno.

Četvrta meditacija: Osvješćivanje jedinstva tijela i daha
Budite svjesni svoga tijela i osjetite svoj prirodni dah i budite svjesni toka svog daha. Osjetite jedinstvo tijela i daha. Osjetite i promatrajte širenje tijela pri udahu i njegovo skupljanje pri izdahu. Osjetite kako udišete kroz nosnice, kako udišete i kožom i kako vaš dah struji cijelim tijelom, isto sa izdahom.

Peta meditacija: Osvješćivanje pročišćenja tijela
Zamislite, osjetite kako sa svaki izdahom otpuštate štetne i loše tvari iz tijela. Svakim izdahom nestaju sve tmurne misli i osjećaji. Osjetite kako se iznutra pročišćujete i kako ste fizički i psihički okrijepljeni.

Šesta meditacija: Osvješćivanje energije
Osjetite i zamislite kako svakim svojim udahom unosite kozmičku energiju u svoje tijelo. Prihvatite tu energiju, osjetite kako ona prožima svaku stanicu tijela. Osjetite kako se vaše raspoloženje razvedrava i kako vas ispunjava snaga svjetlosti, zdravlja, beskrajne svemirske energije te velika radost i optimizam.Osjetite kako svakim udahom postajete mirni, uravnoteženi, svježi, svijetli i puni energije.

Sedma meditacija: Osvješćivanje svjetlosti uma, srca i centra
Usmjerite pozornost na svoj um, srce i centar težišta tijela - ispod pupka i između pupka i trtice. Osjetite svoj um, svoje srce svoj centar težišta ispod pupka i centar od pupka do trtice. Osjetite blage impulse uma, otkucaje srca, strujanje energije od pupka do trtice. Usmjerite svijest na um, srce centar težišta. Osjetite kako kozmička svjetlost obasjava te točke iznutra te osjetite mir i blaženstvo tog svjetla.

Osma meditacija: Osvješćivanje misli
Budite mirni, nemojte misliti na ništa, pustite se miru i prepustite se. Misli će početi dolaziti, nemojte se vezati za te misli, promatrajte ih otpuštajte ih od sebe. Promotrite i otpustite sve do stanja bez misli - ako ikada bude moguće.

Deveta meditacija: Osvješćivanje toka energije
Duboki izdah - zatim vizualizirajte zlatnu kozmičku energiju kako sa udahom polako ulazi u vas, prolazi tijelom sve do trtice, svakim izdahom ta energija se penje uz vašu kralješnicu i preko glave ide gore pa preko prednjeg dijela glave do usta i van. Potpuna koncentracija na taj tok energije ali bez ikakvog forsiranja  - polako.

Deseta meditacija: Osvješćivanje tajni uma
Koncentrirajte se na prostor iza vašeg čela unutar lubanje - unutrašnji prostor iza čela - frontalni dio glave i mozga. Budite svjesni tog prostora onako kako vam se prikazuje kada ga gledate unutrašnjim okom. Ostanite potpuno opušteni i bez ikakvih očekivanja i zamišljanja - jednostavno se prepustite i promatrajte.

Jedanaesta meditacija: Vizualizacija svetog mjesta
Vizualizirajte si do najsitnijeg detalja vaše osobno sveto mjesto, na kojem je sve idealno i u kojem se vi osjećate savršeno, u kojem sve možete, u kojem ste potpuno sretni i zadovolji te se neprekidno punite kozmičkom energijom. To mjesto neka je samo vaše i neka nitko ne zna za njega.

Dvanaesta meditacija: Osjećaji i slike
Vizualizirajte svoje sveto mjesto, u tom mjestu promatrajte svoje osjećaje i pitajte se zašto se tako osjećate i promatrajte odgovore. Cijelo vrijeme budite nepristrani promatrač. Proučavajte vezu između raznih slika i osjećaja i otkrivajte uzroke tih osjećaja.

Trinaesta meditacija: Analiza odnosa
Vizualizirajte si ljude iz svije bliže okoline, roditelje, bake, djedove, tete, tetke, djecu, rođake, prijatelje, suradnike. Jasno si ih predočite i onda proučite svoj odnos prema njima. Postanite svjesni osjećaja koje te osobe bude u vama. Ostanite nepristrani promatrač - nemojte ocjenjivati i vrednovati osjećaje i misli samo ih osvijestite.

Četrnaesta meditacija: Vaše unutarnje stanje
Razmišljajte o cijelom svom životu, o svojoj sadašnjoj situaciji, o svojim mislima i osjećajima i upitajte se: "Jesam li sretan?" Kao je odgovor potvrdan upitajte se dalje - što me to čini sretnim -  vanjske okolnosti, unutrašnje stanje, ovisi li moja sreća o nečemu drugom ili o nekom drugom, ograničuje li moja vlastita sreća nekoga drugoga, je li moja sreća trajna ili prolazna.

Ako vam je odgovor niječan: Upitajte se zašto niste sretni, zašto? je li možda zbog vanjskih okolnosti, možda zbog drugih osoba, je li taj osjećaj prolazan ili neprolazan, što ga mijenja, mogu li promjenom vlastitih unutarnjih stajališta i vlastitim nastojanjima prevaldatati taj osjećaj nesretnosti.

Petnaesta meditacija: Osvješćivanje prošlosti
Proširite svoju svijest na prošlost. Počnite se sustavno prisjećati prošlih događaja. Počnite sa današnjim danom, zatim se vratite na jučerašnji dan, pa na prekjučerašnji, pa na protekli tjedan, pa na prošli mjesec, prošle mjesece, prošlu godinu. Prizovite u sjećanje događaje dokle god vam seže pamćenje. Obrnutim redom zbivanje vratite se u sadašnjost. Nakon toga mentalno se opustite i promatrajte misli koje će dolaziti i prolaziti.

Šesnaesta meditacija: Unutrašnja sloboda
Probudite u sebi osjećaj unutrašnje slobode. Blago i mirno otpustite sve svoje misli i osjećaje, bez naprezanja i truda da ih se odbaci i potisne. Nemojte slijediti niti jednu misao, budite svjesni sadašnjosti, sadašnjeg trenutka i unutrašnje slobode i uživanja u unutrašnjoj slobodi.

Sedamnaesta meditacija: Jedinstvo sa zemljom i svemirom
Osjetite da ste vi ujedinjenji sa planetom zemljom, sa svakim njegovim - njezinim dijelom i djelićom, osjetite da ste ujedinjeni i povezani i sa svemirom koji nas okružuje, sa nebom, oblacima, vjetrovima, suncem, mjesecom,   zvijezdama i beskrajnim svemirskim prostranstvima. Osjetite da ste ujedinjeni sa svim materijalnim svijetom, osjetite da ste ujedinjeni sa pozitivnim duhovnim svijetom. Promatrajte tu ujedinjenost i vas i osjetite kako ste dio svega, kako ste svuda i kako ste vi jedinstvo sa zemljom i svemirom.

Nakon toga uživajte u svojoj ujedinjenosti i lebdite unutar nje kuda god želite u beskrajna prostranstva svemira, na bilo koji dio planete zemlje, u bilo koji dio planete, vi ste jedno sa svime i možete postati bilo tko i bilo što i biti gdje god želite, uživajte malo u tome.

Nakon toga postavite pitanje ljudskog znanje- pitanje tko sam je, pitanje drevnog znanja, pitanje postanka svijete, postanka ljudi i sveg živoga, pitanje sveopće spoznaje, pitanje znanja u sadašnjosti i budućnosti. Promatrajte odgovore - premjestite svoje postojanje u skladu sa tim odgovorima u prostore i mjesta gdje ćete sve moći vidjeti i naučiti.

Nakon toga se vratite k sebi - u svoje tijelo te se mentalno opustite, protegnite kao mačka, protrljajte oči, ustanite i prošećite mašući rukama i tresući nogama, poskočite par puta i stanite na noge i vizualizirajte sjajno svjetlo u vašem unutarnjem prostoru, vizualizirajte da svijetlite cijeli iznutra - ne zaboravite noge, zatim vidite kako vas okružuje svjetlost, promatrajte tu svjetlost sa svih strane, uočite njenu jakost i boje. Uđite sami unutar sebe i otkrijete izvor vaše unutarnje svjetlosti, zatim mu dopustite da još jače zraći i širi se u prostoru. Nakon toga osjetite kako ta svjetlost ide kroz cijelo tijelo i dalje u svemir te kako oko vas stvara zaštitni omotač koji vas štiti od svih negativnih zračenja i utjecaja izvana.

I eto ga spoznaja drevnog znanja će biti vaša - i drevnog i sadašnjeg i budućeg. Jednostavno zar ne. Ove meditacije morate raditi svaki dan da bi uspjeli.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS