TEŠKE RIJEČI - IZGUBLJEN U SVEMIRU 2 -

SAMOSPOZNAJA, VJEŠTINA, PRAKTIČNA MUDROST

Svaki čovjek koji se bavi borilačkim vještinama dolazi svojim vježbanjem do spoznaje da je cjelokupno znanje borilačkih vještina put spoznaje samoga sebe; svojih intelektualnih, fizičkih i duhovnih mogućnosti. Borac tu upoznaje svoju anatomiju, psihologiju, fiziologiju, pravilnu prehranu i pravilne načine vježbanja te postaje vrlo koristan član društva.

Pravilno vježbanje borilačke vještine uz dobar pristup oplemenjuje vježbača, ulijeva mu samopouzdanje, razvija neslomljivu volju te omogućuje vježbaču da vlada sobom u svakoj situaciji.

Borilačke vještine su pune tako zvanih tajni. Te tajne su otkrivene mnogo tisuća godina prije nas. To znači da u borilačkim vještinama nema tajni, ali samo za one ustrajne i uporne. Nije važno što su te tajne otkrivene. One nam nikada neće vrijediti dok ih sami ne rasvijetlimo i proniknemo u njih. Jedini pravi put za otkrivanje tih tajni je učenje i vježbanje - intelektualno i fizičko.

Prije početka vježbanja borilačkih vještina morate znati ovo: NAJVAŽNIJE JE DA SU VAŠI MOTIVI ISPRAVNI. Ako su motivi neispravni od vještine nema koristi u duhovnom i intelektualnom smislu. Čovjek sa zločinačkim motivima može postati majstor fizičkog dijela vještine ali takav nikada neće postići pravilnu svijest.

Vježbanje borilačkih vještina jednako je donošenju svjetla u svijet tame. Vježbanje borilačkih vještina donosi harmoniju sa okolinom, harmoniju sa samim sobom i harmoniju sa drugim osobama, harmonja znači, sklad i slaganje i jedinstvo energije. Trčanje samo za materijalnim u borilačkim vještinama neće takvim osobama donijeti mir i harmoniju, nego bome samo nemir i nesklad.

Zašto trenirati neku borilačku vještinu? Pitanje je koje postavlju mnogi ljudi. Najjednostavniji odgovor je taj da bi se vježbači mogli obraniti od nasilja i napada bilo koje vrste, obraniti od ljudi koji nemaju nikakvih ljudskih osobina, nego samo zvjerske porive da nanose bol i patnju drugim ljudima. Ljudska bića su ponekad jedni drugima najveći neprijatelj. Vježbanje borilačkih vještina služi da bi se obranili od takvih, da bi takve osobe pobijedili i nadvladali.

Vježbanje borilačkih vještina služi i zbog toga da se lakše ide kroz život, da se lakše savladaju životne prepreke. Naše vježbanje nam pomaže da savladamo sve prepreke koje život postavlja ispred nas.

Vježbanje borilačkih vještina ima zanimljive prijelazne faze; prvo vježbaš da bi se obranio od napada, onda odjednom otkrivaš potpuno novi svijet vještine, znanja, novih mogućnosti i sposobnosti. Onda opet dolaziš do slijedeće faze razvoja u kojoj otkrivaš duhovne sfere i tako se krečeš putem univerzalnog znanja koje nema kraja.

Iznenađenje je uvijek šok za borca, dobar borac ne smije dozvoliti da bude iznenađen, ali isto tako dobar borac mora nastojati iznenaditi svoga protivnika. Mora nastojati iznenaditi svoje protivnike, da m na odgovarajuči način zamrzne svijest, zamuti vid, onesposobi sluh, napadne sa potpuno neočekivane otvorene strane. Pri izvođenju tehnika i taktika iznenađenja borac mora znati da iznenađenje traje vrlo kratko te da tada moramo krenuti u akciju brzo, sigurno, odlučno i efikasno. Treba znati da iznenađenje ne mora uvijek uspjeti, zato treba biti na oprezu i paziti da borca ne iznenadi njegova vlastita zamka.

Mudar borac svoje protivnike ili protivnika dok se sa njima bori ne smije smatrati ljudima. Borac u svojim protivnicima mora vidjeti samo prepreku koju je potrebno savladati na najkraći mogući način. Borac ne smije očekivati borbu na život i smrt iz legendi i filmova koja će trajati satima ili danima. Borac mora eliminirati protivnika za to odgovarajučim sredstvima ne razmišljajući o fer play-u i kodeksu časti. Ovo shvaćanje može izgledati okrutno, ali shvatite ovo: Protivnik od dobrog borca može biti samo zlikovac i kriminalac a ne običan čovjek. Pošto borci prema zlikovcima svih vrsta nemaju obzira isto kao i zlikovci prema njima i svim drugim ljudima, onda je ovaj stav potpuno opravdan ako borac želi preživjeti i pobijediti.

Primijetite ovo: ako borac želi preživjeti i pobijediti - ovdje ne pričamo o igri ili sportu ili vježbaju za zdravlje i fitness. Borilačke vještine služe da bi vježbač preživio i pobjedio napadače i to stvarne zle napadače koji napadaju na tijelo i život. Crna kronika svih novina je puna takvih napadača. Tome služe borilačke vještine i kad god vježbate imajte to na umu. Svaki pokret koji vježbate dizajniran je da vam pomogne u tom cilju - pobijediti i preživjeti napad na život. To je ozbiljno, nije igra.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS