TEŠKE RIJEČI - KNJIGA 3 - LUTANJE 4

OSNOVE
Go to fullsize image
Osnove, stavovi, osnovni udarci, osnovna kretanja, osnovna bacanja, osnovna tehnika. Osnovna tehnika uključuje sve ovo u sebi i još više - ispravne stavove, ispravne blokove, pokrivanja, udarce, ispravne kretnje svakog dijela tijela, ispravne padove, ispravne okrete i skokove i doskoke, ispravne hvatove i držanja, u par riječi osnovna tehnika.

Što su bolje ratnikove osnove svaka napredna tehnika koju kasnije uči je bolja i obratno. OSNOVNE TEHNIKE POTREBNO JE VJEŽBATI SVAKI DAN.Ovo nije hipoteza - to je vječna istina i tajna vrhunskog napretka u borilačkim vještinama. Svi početnici u vježbanju žele naučiti što više u što kraće vrijeme na štetu osnovno tehnike. Ako nema odlične osnovne tehnike ni napredne neće valjati.

Postoje razni vježbači, neki uče brže, neki sporije, neki lakše a neki teže - oni koji uče brže, prirodno žele i brži napredak - no te želje -- nema želja u borilačkim vještinama. Da vam kažem kada je po mome naučena neka tehnika - nikada - stalno moramo usavršavati svoje tehnike da bi one radile svoje. Na primjeru formi -kata- i sl. vježbi - možete reći da ste naučili neku formu, katu ili sastav tek onda kada tu formu možete izvesti u 4 različita pravca propisanom brzinom i snagom, te tu istu formu izvesti u 4 pravca na lijevu stranu ili počevši sa lijevom stranom, te tu istu formu izvesti opet na ta dva načina zavezanih očiju i to sve bez odmora, bez ijedne greške i bez zadihanostI. Tada je forma recimo naučena.

Isto je i sa tehnikama - samoobrane i zahvata, kombinacijama udaraca i blokova - naučene su onda kada sve vaše znanje izvodite bez odmora i zaustavljanja od početka do kraja bez zamora, pa zavezanih očiju, pa u drugi smjer i na drugu stranu tijela i to bez ikakve pogreške. Tada je tehnika naučena. To je tek mali prvi stadiji naučenosti tehnike - dalje ih treba još usavršavati-

Svi koji preskaču i zanemaruju vježbanje i usavršavanje osnovnih tehnika u krivu su jako. To se ponekad događa od prevelike želje, zbog neiskustva i kratkog staža a ponekad zbog prevelikog naglaska na sportsku borbu - koja stvara iskrivljene specijalke. Vježbanje sportske borbe iziskuje jake treninge ali u tehničkom smislu uvježbava se vrlo malo tehnika - 4-5, koje se kombiniraju u specijalke od sportaša, što je možda dobro za natjecanje, ali ne i za trening borilačkih vještina.

Vježbanje dugačkih stavova i izdržaja u njima, dugački put udaraca i blokova, tehnika i zahvata je potreban iz više razloga. To je tzv. vježbanje školske tehnike. Takvo uvježbavanje uči vježbače pravilni kutnim odnosima tijela i zglobova, osjećaj za ravnotežu, snagu i brzinu udaraca i kretanja, ispravnost tehnika u odnosu na tijelo - prostor - partnera - protivnika - distancu.

Svaku tehniku je teže izvesti iz dugačkih i dubokih stavova - a to je automatski vježbanje u otežanim uvjetima - a takvo vježbanje ubrzava napredak. Oni koji preskaču osnove i ne uvježbavaju ih sami sebi koče i usporavaju napredak. Kad bi gradili kuću ili zgradu bez temelja - ista bi se srušila u procesu gradnje, sa slabim temeljima bila bi klimava i pod većim opterećenjem isto bi se urušavala i srušila. Tako i vježbači borilačkih vještina - ako imaju slabe temelje ili ih uopće nemaju - vrlo lako će se ozljeđivati, biti pobjeđivani u borbi, lako će poginuti u realnoj situaciji. Zato su osnove najvažnije i treba ih stalno vježbati.

STAVOVI


Jednom sam razgovarao sa jednim mojim prijateljem o treningu i vježbanju i kaže on tom prilikom da ga baš zanima kojem stavu i kojim stavovima bi se u obrani od stvarnog napada borio njegov učitelj. Moje mišljenje je bio i odgovor na njegovo pitanje da bi taj učitelja kao i svaki drugi majstor koristio - niti jedan poseban stav iz vještine koju vježba - tj. ne bi zauzeo neki određeni borilački stav i čekao napad. Rekao sam mu da je borba na ulici munjevita i brza i nema se vremena za zauzimanje stavova i borenje po kao na treningu iz pravilnih stavova i tehnika ali čim bi borac krenuo u akciju - kontranapad i obranu - zauzimao bi stavove sukladno situaciji i tehnici koju primjenjuje, te bi prolazio kroz više različitih stavova koje bi mi kad bi tu borbu gledali sa strane sigurno prepoznali kao ovaj ili onaj stav.

U stvarnoj borbi sve što učimo na treninzima je teže za izvesti, sve se mijenja, sve tehnike su krače, brže, stavovi su višlji i kraći sve je prilagođeno isključivo preživljavanju napada, zaštiti i pobjedi nad napadačem ili napadačima. Sve što vježbamo tada  - pri pravom napadu se munjevitom brzinom izmjenjuje kroz našu akciju u modificiranom obliku i tada borac pobjeđuje.

Pitanja koji stav, kako ruke, kamo sa ovim ili onim su normalna pitanja za početnike koji vježbaju borilačke vještine. Ti početnici kroz svoje vježbanje počinju osvješćivati svoje tijelo i veze između tijela i uma i onda im se prirodno javljaju pitanja o svakom detalju tehnike u svakoj prilici. To je jako dobro i to je prirodni proces napredovanja u treningu. No kad se treba zapravo boriti treba odbaciti sva pitanja i sve odgovore i sva svjesna mišljenja. U borbi se mora djelovati spontano i skoro nesvjesno, zato i vježbamo kao sumanuti da to možemo izvesti i ne misliti o svim tim stvarima. Mišljenje je odlično na treningu - u stvarnosti samo borba.

Nakon par mjeseci od ovog razgovara moj prijatelj je od svog učitelja dobio sličan ovakav odgovor - koji stav- nit jedan, svi stavovi koji trebaju da pobijedim kroz situaciju u kojoj se nalazim ali ne na školski način nego borbeno.

Učitelji, treneri, instruktori moraju imati moć znanja, a to znači znanje o borbenim tehnikama i to također moraju učiti svoje učenike. Svaka osnovna tehnika ima svoju varijantu i više varijacija te svaka osnovna i napredna tehnike uz sve varijacije ima i svoju borbenu - čisto borbenu primjenu i borbeni način izvođenja. To učitelji moraju učiti svoje učenike, to se mora znati. Kad je ovo znanje prisutno i uvježbano učenik se može sa najosnovnijm

NEPRAVILNOSTI U TRENINGU


Borac mora paziti da vježba ispravno te da se ispravno zagrijava i hladi. Prvo je važno ispravno zagrijavanje - a to znači opće zagrijavanje tijela, pa specifično zagrijavanje - opće je zagrijavanje u kojem se izvode općenite vježbe oblikovanja i zagrijavanja kako bi se pripremili cijelo tijelo, specifične vježbe se izvode za točno ciljanu aktivnost koja se vježba. Hlađenje nakon treninga kroz lagane aerobne vježbe i istezanje je jako važno također.

Ispravno vježbanje tehnika je najvažnije u borilačkim vještinama. Osim svih dobrobiti takvog vježbanja - ispravna tehnika čuva zdravlje svih koji vježbaju. Ako se nepravilno vježba i tehnika nije ispravna ozlijedit čete se kad tad. Stalno ponavljanja krivih i nepravilnih pokreta - tehnika je pokret - dovodi do slaganja malih traumi na određena najslabija mjesta na tijelu - ovisno o tome što se vježba i nakon određenog broja tih malih traumi dolazi do pucanja - velike traume - velike ozljede i tada se više ne može vježbati jedno vrijeme.

Da bi to izbjegli moramo vježbati ispravno.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS