TEŠKE RIJEČI - KNJIGA 3 - LUTANJE 3

SLOŽENOST PROUČAVANJA - JEDNOSTAVNOST PROUČAVANJA
Go to fullsize image      -       Go to fullsize image
Borac - da se podsjetimo tko je borac ili ratnik. Prvo molim za ispriku i iskreno se ispričavam eventualnim čitateljicama - nazive borac - ratnik - vježbač - pišem u muškom rodu ali pod tim nazivima na ljude ne gledam po spolovima - Veliki borac i ratnik mogu jednako tako biti i žena, djevojka i djevojčica isto kao i osobe muškog roda a ponekad još i veće. Sjetimo se na primjer Majke Tereze. Borac i Ratnik su nazivi koji ovdje označuju ženske i muške osobe svih dobnih skupina koji se na svom putu prema prosvjetljenju bore svim svojim silama, znanjem, neslomljivom voljom i snagom da bi pobijedili sve teškoće života, te da bi živjeli pravi istinski život. Eto to je borac i ratnik, znači to nije osoba koja vježba borilačke vještine, borbu koja ratuje u ratu ili koja se trenira za rat.

Složenost proučavanja

Borac mora dobro poznavati i stalno proučavati ljudsku anatomiju, a nije loše niti proučiti i životinjsku anatomiju npr. pasa, mačaka, zmija, vukova, medvjeda i sl. životinja iz vlastitog podneblja. Zatim borac mora proučavati bio-mehaniku ljudskog tijela, fiziologiju, vitalne točke, energetske teorije i prakse i sve posljedice djelovanja udaraca u određene dijelove tijela, zatim proučavati efekta djelovanja vanjske sile na ljudsko tijelo kod udaraca, pritiska, lomova, i slično.

Borac jednako tako mora poznavati puno metoda fizičke pripreme i koristiti ih u svom vježbanju. Vrlo važno za borca je da konstantno proučava povijest svog vlastitog naroda, običaje i važne događaje, te da njeguje svoj domovinski duh i ljubav prema svojoj zemlji. Sva ta proučavanja nije moguće izvesti bez svakodnevnog rada i čitanja i proučavanja stručne literature i razmjene znanja i iskustva sa drugim ljudima. Također mi kao borci moramo proučavati povijest svijeta i svih drugih naroda i njihove običaje, pogotovo kada putujemo u strane zemlje.

Borac mora poznavati i obrazovati se i u umjetnosti i filozofskoj misli davnih vremena i sadašnjosti. Mi kao ratnici i borci stremimo da uvijek naučimo iz svega, iz svakog dijela života i da ta učenja primijenimo u svom životi i u svom vježbanju.

Ovo sve navodim da svi mogu uvidjeti složenost - kompleksnost proučavanja borilačkih vještina, da se točno zna kakav je put borilačkih vještina. Razočarat ću sve one koji misle da je to samo borba i tučnjava. Sva ova znanja pomažu ratnicima i borcima da oni mogu pomoći drugima, da mogu donijeti svijetlo u svijet tame.

Borac uslijed sveg toge učenja mora paziti da ne zapadne u stanje samodopadnosti i nekog lažnog ponosa i prijezira prema drugima, te omalovažavati druge ljude i drugačije načine, sve što učimo radimo da bi imali razumijevanje. Borac mora znati još više (psihologiju, informatiku, političku situaciju, gospodarstvenu situaciju, kriminalnu situaciju svoga grada, zemlje, svijeta). Sve to morate kao borac i ratnik znati da izbjegnete manipulaciju i kontrolu od drugih osoba, od politike i političara pa do najobičnijeg čovjeka sa ulice.

Ratnik mora znati stvarnu istinu i stvarnu situaciju, a to nisu kazivanja iz novina i sa televizije. Ratnik mora biti svjestan da je istina uvijek iskrivljena, sakrivena i modificirana te da se pomoću tih postupaka ostvaruju interesni ciljevi pojedinih skupina kako političkih tako i poslovnih. Takvi događaji utječu na sve lude u zemlji, ratnik toga mora biti svjestan. Istina je vidljiva samo iz osobnog saznanja i iskustva, ne padajući pod utjecaje sukobljenih ili zainteresiranih strana. Istina se vidi iz promatranja sa strane, objektivnog promatranja.

Ratnik mora znati što je najvažnije od svega uvijek, mora znati čemu stremi u svakom trenutku i za što se bori i što on/ona predstavlja kao istinski ratnik. Ako to ne zna onda je IZGUBLJEN U SVEMIRU.

Istinski ratnik uvijek teži ka miru, pravdi, istini i poštenju bez obzira na sve, i uvijek se bori za njih.

Jednostavnost proučavanja

Sva složenost proučavanja borilačkih vještina je sada razjašnjena. Sada moram reći što je to jednostavnost proučavanja. To je učenje da sve što proučavate radite jednostavno. Nemojte težiti kompliciranju i pokušati proučavati 10 područja odjednom, polako i jednostavno proučavajte nova znanja posve prirodno. Jedan tjedan jedno, drugi drugo, ponekad jedan dan jedno a drugi drugo, u svom vlastitom ritmu i u skladu sa svojim mogučnostima. To je tajna znanja.

POŠTOVANJE -ETIKA - MORAL - PRAVILA PONAŠANJA


Mi/Vi kao istinski ratnici i borci morate proučavati i upoznavati se sa moralnim i etičkim porukama raznih borilačkih i neborilačkih sistema i vještina. To proučavanje vas vodi ka pravilnoj svijesti i pomaže vam - nam da  bolje shvatite i razumijete druge sisteme, sustave i ljude. Borilačke vještine od davnina pa do sadašnjosti imaju svoja striktna pravila koja se danas čak čine i besmislenima. U stara vremena učitelji nisu težili masovnosti svojih učenja nego ispravnosti svojih učenika, zato su u stara vremena učitelji birali učenike, danas je obratno - pa učenici biraju učitelje.

Pravila iz borilačkih vještina su jako dobra za razvoj kvalitetnog čovjeka, naravno danas su ta pravila prilagođena vremenu u kojem se živi i radi. Najveći razvoj etike borilačkih vještina dogodio se u Americi. Pošto je u Ameriku i USA i Kanadu iselio jako veliki broj japanskih, korejskih, kineskih, filipinskih i drugih majstora oni su naravno uočili i veliku nedisciplinu i loše ponašanje američke djece, tinejdžera i odraslih, te su u svim svojim školama bez iznimaka uz svu modernizaciju vježbanja i super opremu i klima uređaje uveli razrađena, detaljnija i još striktnija pravila ponašanja. To se moralo učiniti jer je Amerika jedno jako slobodno društvo dok su matične zemlje ovih majstora samo po tradicionalnom odgoju i načinu života već imale ugrađene sisteme poštivanja starijih, poštivanja tradicije i sl...

Tako se desio spoj zapada i istoka i iz toga se rodila nova etika borilačkih vještina, prilagođena zapadnom čovjeku. No u tradicionalnim sistemima borilačkih vještina pravila su vrlo striktna i majstori tih sistema ih se jako drže i ne dozvoljavaju nikakvo narušavanje tih pravila bez obzira na komercijalizaciju.

Naravno, ratnik se ne smije slijepo držati određenih pravila i principa, zato sam naveo da ih moramo proučavati, na taj način ćemo izbjeći stagnaciju, zatupljivanje i moguću manipulaciju. Borac ne smije nikada biti zarobljen pravilom i zakonom bilo kojeg oblika ali mora poznavati zakone i oblike što više sistema, stvari, ljudi, stilova i sustava. Na taj način borac može lakše razumjeti sve te sisteme i ljude. Na taj način ratnik sazrijeva u prvo obrazovanu osobu, drugo u mudru i moralnu osobu kojom se ne može manipulirati. Ja bih rekao u slobodnu osobu.

Svaka tradicionalna borilačka vještina ima svoja pravila etike morala i ponašanja, te naglašava poštovanje i poštivanje. Poštivanje - poštovanje je najvažnija karakteristika koju razvijaju borilačke vještine, te koju traže borilačke vještine. Bez iskrenog poštovanja i poštivanja nema napretka u borilačkim vještinama. To praktično znači da ako ne pokazujte poštovanje svojoj borilačkoj vještini i svome učitelju - nećete biti učeni, bit ćete odbijeni od učenja.

Npr. kada učitelj uvodi neke promjene koje zahtijevaju više truda od učenika, više rada, više angažmana na svim poljima kako bi taj učenik mogao više napredovati, a učenik kaže: - Neću ja potrošiti niti kune za treninge, ni opremu i vježbanje, neću ja da mi ovaj tamo vodi treninge i neću ja surađivati sa njim, i to još kaže učitelju otvorenim i drskim tonom, naravno da više neće biti podučavan od svog učitelja. Puno ovih ja, ja, --to vam dovodi do nadimka jajan - a, taj nadimak označava totalnog egoistu koji ne može biti podučavan u borilačkim vještinama.

Morate shvatiti da se mi bavimo borilačkim vještinama, vježbamo borilačke vještine, ne vježbamo pregovaranje, odgovaranje i egoizam do razina da se trenerima i učiteljima odgovara, prigovara, izvikuje bez kontrole i sl.

Poštovanje je sve, vjera je sve. Istinski dobar učitelj radi sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao razvoju učenika, ponekad to učenik ne može shvatiti i onda ga ulovi strah, sumnja i nevjera. Iz tih emocija onda učenik počne pričati i raditi razne gluposti koje na kraju dovode do njegovog isključenja iz vježbanja. Zato u borilačkim vještinama treba biti strpljiv, pažljiv i prije svega treba imati vjeru u ono što se vježba.

Ovdje ću naglasiti vi ne vježbate zbog vašeg trenera, učitelja, instruktora, nije on toliko bitan. Vi vježbate zbog vašeg razvitka i zbog toga jer volite to što vježbate, zbog borilačke vještine. Instruktor - učitelj je samo vodič koji vam pomaže i vodi vas, ponekad to vođenje može izgledati čudno, opasno, neprimjereno, napuštajuće, neshvatljivo. Da bi ste shvatili što vam je činiti trebate vjerovati u postupke svog učitelja i u svoju borilačku vještinu. Ako ne vjerujete onda nemojte više to vježbati, nađite nešto drugo u što ćete vjerovati. Vjera u borilačke vještine je vrlo važna, jer su za nas te vještine pitanje života i smrti a ne neka igra i razonoda, stoga bez vjere vrlo ćete lako poginuti. Ta vjera znači da ste svjesni svega što dobivate svojim vježbanjem ali i da morate pakleno vježbati da bi to sve dostigli.

Ne zahtjeva se od učenika slijepa i glupa poslušnost, učenik može predlagati, razgovarati i imati svoja mišljenja ali mora znati kako h iznijeti, mora znati razgovarati i kroz razgovor uvijek pokazivati poštovanje. Takav način ponašanja meni ponekad donosi dosta muke, jer ja se tako odnosim uvijek i prema drugim osobama, mirno, pristojno i sa poštovanjem, pa ponekad naiđem na frustrirane osobe oba spola koje to moje pokazivanje poštovanja krivo protumače kao moju slabost i onda pokušavaju agresivno nastupati. To nije problem, ja znam kolika je moja moći takvi pojedinci su mi smiješni, pa ih onda još malo podbodem i proučavam i zanovijetam ili ih spustim na zemlju sa zauzimanjem nadmoćnijeg stava. Ne govorim ovdje o fizičkom sukobu. Konkretno to vam može biti razgovor sa službenikom u banci, pošti, dućanu, itd...

EVO NEKIH PRAVILA IZ VJEŠTINE TAE KWON DO


Ovo su stara pravila Hwarang ratnika i ona su temelj u skoro svim korejskim borilačkim vještinama:
1.Budi odan svojoj zemlji,
2. Budi poslušan prema roditeljima,
3. Budi iskren sa prijateljima,
4. Nikad se ne povlači iz borbe,
5. Nikad ne ubij nepravedno.

DESET MODERNIH VJEROVANJA TAE KWON DO-a
1. Odanost zemlji,
2. Poštivanje roditelja,
3. Iskrenost između muža i žene,
4. Suradnja sa ostalima,
5. Poštivanje starijih,
6. Vjernost i povjerenje između učenika i učitelja,
7. Vjernost između prijatelja,
8. Budi pravedan u ubijanju,
9. Nepobjedivog duha, Nepobjediv duh,
10. Poprati svoje odluke sa akcijom, uvijek završi ono što si započeo.

JEDANAEST TOČAKA SA NAGLASKOM NA MENTALNI TRENING
1. Poštivanje prirode,
2. Fizička koncentracija (KI HAP)
3. Hrabrost,
4. Skromnost,
5. Zahvalnost,
6. Samopožrtvovanje,
7. Kultiviranje hrabrosti,
8. Čistoća, krepost, jednostavnost, bijelost,
9. Budi jak iznutra, mekan izvana,
10. Izdržljivost,
11.Načitanost, volja za čitanjem.

PET UVJETA MENTALNOG TRENINGA
1. Jedinstvo sa prirodom,
2. Potpuna svjesnost okoline,
3. Iskustvo,
4. Savjesnost,
5. Kultura.

STVARI OD POSEBNE VAŽNOSTI
1. Svrha treninga mora biti poboljšanje vlastitih mentalnih i fizičkih sposobnosti,
2. Iskrenost je neophodna,
3. Trud je neophodan,
4. Stalan raspored tijekom vježbanja,
5. Daj sve od sebe dok vježbaš,
6. Treniraj u osnovnom duhu TAE KWON Do-a,
7. Redovito vježbaj,
8. Slušaj bez prigovora riječi starijih, gledaj i uči,
9. Ne budi pre- ambiciozan,
10. Obrati pažnju na red treninga,
11. Primaj instrukcije korak po korak,
12. Pobjedi sam sebe kad se osjećaš lijeno,
13. Obrati pažnju na svaki dio svog treninga,
14. Obavezna higijena prije i poslije vježbanja.

KUK SUL DO PRAVILA, ETIKA I PROUČAVANJE MORALA

Ponašanje U Dojang-u
1. Uvijek održavaj svoj Do-Jang čistim, urednim i posloženim.
2. Nikada ne sjedi na stolu, ili raznoj opremi.
3. Nikada nemoj žvakati žvakaće gume ili pušiti u Do-Jang-u.
4. Ne psuj, bogohuli niti jednu vjeru, ne govori vulgarnim jezikom –nikada.
5. Ne nosi nakit tijekom vježbanja. Nakit može izazvati ozljede i vama i vašem partneru.
6. Ne koristi droge i lijekove (osim lijekova koje ti je propisao tvoj liječnik).
7. Drogirane osobe će biti izbačene sa treninga, zadržane i pozvana policija.
8. Alkoholizirane osobe će biti izbačene iz Do-Janga i zamoljene da se više nikada ne vraćaju.

Tijekom Vježbanja
1. Budi na treningu na vrijeme i budi redovit,
2. Ako ste stigli kasnije, zatraži dozvolu da pristupiš treningu, ako moraš otići ranije, zatraži dozvolu za odlazak prije nego što odlaziš.
3. Kad god ti se kaže da sjedneš tijekom treninga, sjedni ispravno, prekriženih nogu ili nogu podvučenih pod sebe, ne izležavaj se i ne naslanjaj na zidove.
4. Koncentriraj se na trening. Nikada nemoj činiti nešto što će ometati tebe ili druge u učenju. Ne treba biti nepotrebnog pričanja i zezancije tijekom vježbanja.
5. Vježbaj uvijek svojim punim potencijalom. Uvijek se tjeraj iznad granica vlastite izdržljivosti, energije i koncentracije. Ipak budi realan i ne tjeraj se iznad granica sigurnosti. Sigurnost je prva.
6. Uvijek imaj čvrstu namjeru, čvrst um. Ne dozvoli da te dvojbe i strahovi zasjene.
7. Ako se počneš osjećati čudno ili osjećati fizičke probleme (vrtoglavica, bol) odmah javite svom instruktoru.
8. Ako niste sposobni trenirati do kraja treninga iz bilo kojeg razloga, obavijestite svog instruktora o tome i bit će vam dozvoljeno da vježbate nezavisno od grupe.

O Oružju
1. Uvijek traži dozvolu od instruktora da koristiš oružje.
2. Uvijek tretiraj oružje sa poštovanjem i brigom. Ne naslanjaj se na oružje, ne odmaraj na oružju.
3. Nikada ne ostavljaj oružje nezbrinuto i nespremljeno. Spremi oružje odmah nakon što si završio sa vježbom.

Studentske Odgovornosti Prema Stupnjevima
1. Poštuj ostale sa višim pojasevima.
2. Ne ometaj više pojaseve dok vježbaju.
3. Pomaži nižim pojasevima, kad je potrebno.
4. Nikada ne pokušavaj pokazivati tehnike koji nisi ni ti naučio.
5. Ne obučavaj nikoga ako za to nisi kvalificiran. Ne obučavaj ni u ni izvan Do-Jang-a, osim ako nemaš dozvolu.
6. Nikad ne koristi svoje znanje borilačkih vještina nepotrebno. Koristi ih samo za obranu DOBROGA.



Vještina mišljenja za samoobranu
1. Znati kada eksplodirati a kada biti miran.
2. Znati da ideje imaju posljedice i da su i riječi ideje.
3. Znati razliku između lakih žrtava i pravih kriminalaca.
4. Znati razliku između ometanja i preusmjeravanja.
5. Znati koliko je boli neophodno da se izbjegne napad.
6. Znati važnost skromnosti i pristojnosti uvijek.
7. Znati kada i koliko ozlijediti i kada liječiti napadača.
8. Znati prepoznati kad je napadač odlučio da će vas napasti.
9. Znati što će djelovati a što ne.
10. Predvidjeti stupanj sile koji je neophodan a da se izbjegne trajna ozljeda.
11. Predvidjeti stupanj sile koji je potreban da se izbjegne trajno iščašenje i lom.
12. Odrediti stupanj sile koji je potreban a da se izbjegne smrt.
13. Razumjeti znakove koji prethode napadu.
14. Razumjeti društvenu okolinu u kojoj se pojavljuje nasilje.
15. Znati kako će uvijek jaki um i jako tijelo prevladati napadačevu energiju.
16. Razlikovati razliku govorancije kao zauzimanja poze-glume (mlaćenja prazne slame) i govora koji je motivirajući.
17. Razumjeti verbalnu i fizičku dinamiku – akciju koja utječe na napadača-i da napadač to želi vama napraviti.
18. Znati razliku između stvarne promjene i mišljenja punog neostvarenih želja.
19. Razumjeti stabilne i nestabilne oblike sigurnog i izričitog – čvrstog stava – mentalno i njegova tjelesna projekcija.
20. Razlikovati samosvjesnost i samokontrolu.
21. Razlikovati individualne i grupne motive.
22. Primjenjivati mekane i čvrste tehnike na jednako efikasan način.

KUK SUL DO SAMODISCIPLINA
  1. Veselje i dobra sreća su manifestacija bezgranične upornosti.
  2. Vrlina je manifestacija skromnosti.
  3. Mudrost raste u dubokim mislima.
  4. Nekontrolirana strast donosi brige.
  5. Pohlepa donosi katastrofu.
  6. Ispravni čvrsti stavovi donose odgovornost prema pogreškama.
  7. Nestrpljenje donosi manjak perfekcije.
  8. Ono što vidiš utječe na tvoje ponašanje, zato se okruži sa dobrim prijateljima, dobrim mislima i predivnim stvarima.
  9. Nepotrebno govorenje donosi tračeve.
  10. Iskustvo donosi mudrost.
  11. Uvijek se pitaj: Kako postići mudrost, prosvjetljenje i vještinu?
  12. Na gornje pitanje uvijek je isti odgovor: Svakodnevno vježbanje, svakodnevno proučavanje.
  13. Svaki dan vježbaj – nekad više, nekad manje ali to mora biti svaki dan, isto tako svaki dan proučavaj mudrost, filozofiju i teoriju, nekad više-nekad manje ali to mora biti svaki dan.
  14. To je način samokontrole i samodiscipline a to je i najteža vještina u Kuk Sul Do-u.
  15. Stalno proučavanje


KLJUČNE TOČKE FILOZOFIJE KUK SUL DO-a

1. HONGIK INKAN – borbeni duh,
2. JUNG SHIN – koncentracija uma i duha,
3. PIL SUNG – vječna pobjeda,
4. UM/JANG – suprotne energije
5. KUK SUL DO WON KI – značenje KSD zastave,
6. MU YE – borilačka umjetnost
7. MU SUL YE – borilački umjetnik
8. MUSA - Kuk Sul Do Ratnik
9. DOBOK – Kuk Sul Do odjeća,
10. DI – Kuk Sul Do pojas
11. PET ELEMENATA
12. FILOZOFIJA KROZ PRIČE

PRIMJER FILOZOFIJE INSTINKTIVNE SAMOOBRANE

OSTATI ŽIV
PREŽIVJETI
ZAŠTITI
POBJEDITI U BORBI ZA ŽIVOT
NEMA PREDAJE NEMA BOLI  NEMA STRAHA
SAMO BORBA SAMO POBJEDA



PET POSTAVKI FILOZOFIJE ISF-a:

1. Pravilna svijest,
2. Moral i etika ISF-a,
3. Smisao vježbanja,
4. Poštovanje prema životu i ljudima,
5. Više učenje.

Filozofija IS-a se dobro očituje u riječi: SVEOBUHVATNOST, a to znači da se vježbači IS-a stalno potiču, ohrabruju i podržavaju u proučavanju i produbljivanju disciplina, kultura i religija koje oni slijede UKOLIKO ĆE IM TO POMOĆI DA POSTANU BOLJI LJUDI. Zatim ih se potiče da proučavaju sve domaće i svjetske kulture, religije, filozofije i disciplina uma, duha i tijela kako bi im to pomoglo da postanu BOLJI LJUDI. Vježbač IS-a treba biti otvoren prema svim domaćim i svjetskim pojavama u kulturi, filozofiji, religiji kako bi iz njih mogli učiti i usavršavati svoj duh i um.



1. FILOZOFIJA PRAVILNE SVIJESTI
Pravilna svijest znači: “Biti SVJESTAN” i “vući” ispravne poteze. To znači posjedovati pravilnu svijest. Pravilna svijest znači konkretno biti svjestan da se znanje ISF-a može zloupotrijebiti i iskoristiti za zlo, kriminal, zarađivanje novaca kroz takvu zlouporabu ali ipak djelovati ISPRAVNO te živjeti u skladu sa svojom borilačkom vještinom, sa sobom i svojom okolinom.

Kad je jednom uspostavljena pravilna svijest ona je kroz vježbanje ISF-a pokretač događanja čovjeka. Tada borilačka vještina daje – proizvodi sasvim novog čovjeka, čovjeka koji je svjestan svijeta koja ga okružuje, čovjeka koji ima razumijevanja, čovjeka koji je uvijek spreman pomoći… tu bi se moglo nabrajati mnogo lijepih epiteta ali ukratko cilj vježbanja borilačkih vještina je da naprave čovjeka vođenog pravilnom sviješću.

Ako to ne uspijeva onda taj ISF ili oni koji ga predstavljaju ne vrijede ništa. Ako ne postajemo bolji ljudi nego što smo ikad bili kroz to naše vježbanje onda te vještine koje vježbamo ne služe ničemu jer tuči se možemo i bez takvog treninga i znanja.

Stvarno je velika moć koju ima vježbač ISF-a, njegova superiornost nad drugima je vrlo velika i može negativno utjecati na vježbača, te ju on može početi zloupotrebljavati. Zbog toga učitelj kod učenika mora postepeno razvijati pravilnu svijest. Ukoliko je to nemoguće bar u njenim osnovnim oblicima, treba odmah takvog učenika isključiti iz vježbanja i od davanja znanja. Svi oni koji zloupotrebljavaju svoju moć stečenu vježbanjem borilačkih vještina moraju biti zaustavljeni i tu moć im mora oduzeti njihov učitelj. Ukoliko učitelj ništa ne poduzima da preobrati takvog učenika onda niti on nije ništa bolji od učenika koji sramoti borilačke vještine i njegov rad.

Zbog toga je velika odgovornost istinskog učitelja i učenika. Učitelj je odgovoran za učenika i njegov pozitivan razvoj a učenik je odgovoran da prihvaćeno i naučeno iskorištava za još veće samo-usavršavanje i za to da čini dobro.

Pravilna svijest se praktično stječe vježbanjem ISF-a, kroz cjelokupni trening ali i pravilnim usmjeravanjem od strane Instruktora ili Trenera. Znači vi kao vježbači morate svoju pravilnu svijest stalno uzdizati, trenirati ali i testirati u treningu i životu, te ju prenositi na ostale vježbače ISF-a i ljude koje sretneš.

Pravilna svijest – je jednostavno za sinonim za sve što je dobro, ne što je tebi-meni-vama osobno dobro (npr. dvije litre piva, litra Coca Cole, ili tri čokolade odjednom ili psihička pobjeda nad životnim partnerom ili to da si uvijek u pravu), ta dobra su sve ružne stvari koja pomoću treninga i Pravilne svijesti treba odbaciti, nego za istinsko dobro. Istinsko dobro je za sve ljude – ne samo za tebe, tvoje osobno, nego univerzalno za cijeli svemir. Zato je istinska pravilna svijest vrlo jednostavna ali i vrlo teška za slijediti. Tu se morate uvijek boriti jer to nije tako lagano kako zvuči.

Praktično to je uvijek unutrašnja borba u nama samima od najmanjih sitnica, pa do najvažnijih stvari kao što je poštenje pod svaku cijenu. Znači pravilna svijest je novi karakter vježbača ISF-a i tebe samoga, nova vrlina koja ti uvijek omogućava da budeš ispravan u svakom pogledu.

2. MORAL I ETIKA
Pravila koja se mora poštivati - Moral, etika i ponašanje

Nekoliko riječi koje treba razumjeti, upotrebljavati i živjeti u svakodnevnom životu:

Humanost - Pravda

Pristojnost - Mudrost

Povjerenje - Dobrota

Vrlina -  Odanost

Ljubav - Hrabrost

Čast - Karakter

Poštovanje - Nepobjediv duh

Ispravan govor - Ispravno pismo,

Ispravno izražavanje - Ispravno ponašanje

Upornost - Veselje

Svakodnevno razmatranje ovih riječi omogućit će vam da u svom regularnom životu praktično postanete i budete sve to, da živite na taj način. Razmišljajte o ovim riječima svakodnevno. Njihov cilj je da vam uz vježbanje IS-a pomognu u nastojanjima da postanete bolji čovjek, bolje ljudsko biće. Uz sposobnosti koje postižeš treningom neophodno je napraviti ravnotežu pomoću duhovnog razvoja. Proučavajući i upotrebljavajući ove moralne postavka sigurno ćete uspjeti postati bolje ljudsko biće, sretno i veselo, koje uvijek može pomoći svojim voljenima, sugrađanima i svima kojima je pomoć potrebna.

Uvijek kultivirajte svoje ponašanje. Kod svih niže rangiranih vježbača, suradnika, ljudi od tebe također morate kultivirati ispravno ponašanje, ispravan govor, ispravno pisanje, pristojnost i poštovanje jednih prema drugima. Uvijek

Kada slučajno udarite nekoga na treningu prejako ili nekontrolirano – NAKLONITE SE I ISKRENO KAŽITE: OPROSTI, ako treba i po nekoliko puta. To također prenosite na niže rangirane i na svoje učenike. Također pazite da ne raspravljaš, pametuješ i tupiš po svome na treningu, polako analiziraj i upamti točno, ako imaš sumnji pitaj tisuću puta, i takav stav prenosi dalje.

Nikad ne budite uobraženi svojim znanjem nad nečijim neznanjem. ljudi su došli da im se na treningu pomogne, a ne da se nad njima vrši maltretiranje. Ako imaš potrebu hraniti svoj ego fizičkom/psihičkom dominacijom nad drugim ljudima na krivom si mjestu. U ISF-u, nema mjesta za takvim ponašanjem. ISF vježbač nema egoizma, nije egoista i ne smije vježbati iz egoističnih razloga u negativnom smislu. Kaže se: «Nemam ego trip.»

Majstor Instruktor ISF-a u moralno etičkom pogledu mora biti savršeni gospodin – gospođa. Naravno vi, ja i svi drugi smo samo ljudi – ali ISF ljud – čovjek nije isti kao drugi – ISF čovjek teži ka savršenstvu kako u vještini tako i u moralu i etici. Tako ako si i pogriješio u ponašanju i moralu, ispravljaj greške odmah, najhitnije i razmatrajući gornje postavke mijenjaj se na bolje.

Dugogodišnjim vježbanjem i poštivanjem ove moralno etičke filozofije svoju ćete mračnu stranu, a koju svi mi imamo, uspjeti pobijediti i zavladati nad samim sobom i nećeš biti gonjen nikakvim niskim pobudama i nagonima, nego iskrenim razumom i veselim duhom.

3. SMISAO VJEŽBANJA
Smisao vježbanja ISF-a nije mogućnost uvjetno rečeno samoobrane i toga da se možemo obraniti od napada – to je praktična svrha vježbanja. Smisao vježbanja ISF-a je UJEDINJENJE. Ujedinjenje fizičkog, psihološkog-psihičkog, intelektualnog i duhovnog aspekta postojanja. Ujedinjenje svega toga u vama samima.

To je smisao vježbanja ISF-a. Taj smisao se postiže i dostiže kroz ispravno vježbanje, ispravno poštivanje filozofije i mudrosti ISF-a, kroz ispravan život. Kada su svi ti aspekti ljudskog postojanja i djelovanja ujedinjeni u jednom čovjeku onda je taj čovjek postao potpuno ljudsko biće, savršeni majstor svih disciplina i znanja. Da bi se taj smisao dostigao kroz ISF, cijeli sistem ISF-a je nastao na principu ujedinjenog treninga. To je trening u kojem su svi aspekti ljudskog vježbanja i života uključeni i korišteni, proučavani, uvježbavani, povećavani i usavršavani.

Znači smisao vježbanja je ujedinjene – od razjedinjene osobe postati jedno sa tim univerzalnim aspektima. To se postiže tako da ono što moraš upamtiti (intelektualno) ujedinjuješ sa tijelom na nivou fizičkog praktičnim vježbanjem i velikim brojem ponavljanja, zatim ujedinjuješ psihološki nivo pomoću psi menađmenta i vježbanja, zatim ujedinjuješ duhovno kroz asketski trening svega navedenoga i kroz proučavanje mudrosti i filozofije te primjenom istih u treningu i životu.

Kada se sve to ujedini – prirodnim putem kroz trening, svi aspekti ujedinjenja djeluju točno onda kada trebaju i koliko trebaju, bez posebne namjere, jer su postali dio vas. TJ. Ujedinjeni su sa osobom – sa vama na svim nivoima. O ovome bi moga sada pisati cijelu knjigu, ali to ne bi nikoga ujedinilo. Ujedinjenje ćete postići samo kroz osobno iskustvo vježbanja i proučavanja ISF – a u cjelini. I to je to.

4. POŠTIVANJE ŽIVOTA I LJUDI
Poštovanje svih ljudi, svih religija, rasa i nacija, sveg života na zemlji i u svemiru. Kad ljudi dođu k meni na trening prvi put, uopće mi nije važno koje su vjere, nacionalnosti, rase, opredjeljenja u politici i životu. Važno mi je bilo i ostalo da ocijenim da li su dobri ispravni ljudi te da li prema tome zaslužuju da ostanu u treningu ISF-a. To mi je važno svaki dan za sve članove i vježbače ISF-a, nove i stare.

Kao što prva rečenica kaže, poštuj sve ljude bez obzira na njihova opredjeljenja, naciju, rasu i religiju – ako su dobri i pošteni. Mi imamo tu sreću da smo svi rođeni na predivnom mjestu na kugli zemaljskoj, mnogi drugi nemaju takvu sreću i to trebamo cijeniti iznad svega. Rat je iza nas, slobodna zemlja.

Što mislite da ste rođeni u državi Kongo, Nigeriji, Somaliji u Africi ili u Iraku, Pakistanu, Indiji, Iranu… kao malo nedužno dijete, i da tamo živite i onda odjednom dođu razne vojske i budale i ubijaju vam braću, siluju sestre, dječake, žene, pale, bombardiraju, odvode u logore, odrezuju ruke, noge, testise, glave – nitko tamo ne poštuje nikakav život osim ludila. I tako cijeli život bez prekida, jer tamo ratovi ne prestaju samo se o njima ne priča.

Što misliš da si dijete od 12 godina – mali crnac i ubijaš i masakriraš druge male crnce u ime neke vjere, ili samoubojica – bombaš koji ubija i sebe i druge, što misliš da si se rodio kao dijete silovane žene u nekom logoru negdje bogu iza nogu, npr. u Sjevernoj Koreji, ako te ne mogu prehraniti ubiju te da imaju više hrane za druge, ili da si i sam takvo maltretirano dijete. Što misliš da svi mi živimo tamo negdje gdje se ubija samo zato jer si bijel, crn, žut, gladan, siromašan ili jednostavno drugačiji pa makar za nijansu, gdje te nitko ne poštuje – kako je tim ljudima.

U takvom svijetu ne bi nam bilo lako i tko zna koliko bi preživjeli a poštivali ne bi nikoga, samo bi se bojali i ili postali žrtva ili postali krvnici. U većini kugle zemaljske ljudski život se više ne poštuje niti malo, toga moraš biti jako svjestan i svejedno poštivati ljudski život iznad svega i razumjeti uvjete u kojima takvi ljudi žive i razumjeti zašto su takvi ljudi i zašto rade to i to.

Cijeli svijet je otišao koliko naprijed u civilizaciji i tehnologiji toliko isto u većini svijeta natrag u suživotu i poštivanju života. Gdje je tu poštivanje života, djeteta i majki kad mala djeca kao robovi šivaju super lijepe nogometne i sl. lopte, rade u rudnicima, umiru od bolesti i neishranjenosti – i onda mi u normalnom svijetu dobijemo njihove proizvode i veselimo se tim igračkama. - nema ga i to ne želimo svojoj obitelji i svojoj djeci. Kako je toj djeci i njihovim roditeljima. Djeca svih takozvanih trećih zemalja kamo gospoda iz bogatih zemalja idu na odmore su na prodaju za iživljavanja bilo koje vrste – od seksualnih do smrtonosnih – i toga treba biti svjestan.

Čak u našoj vlastitoj državi nema poštovanja prema djeci, i državni aparat i škole i vrtići i svi ostali hoće zarađivati preko djece, sve se mora plaćati umjesto da naša djeca imaju sve najbolje bez ikakvih naknada. Da se to iskorijeni ISF mora dati svoj obol – a to je poštovanje svega živoga na svijetu, zaštita svega živoga na svijetu – i naravno što više Majstora Instruktora ISF-a koji će širiti takvo znanje i učenje.

Da vas ne bacim u depresiju, hoću reći da imamo sreću da smo živi i zdravi u koliko toliko normalnoj zemlji. Iz tog razloga morte poštivati sve ljude i njihove običaje, njegovati i čuvati svoje naslijeđe i kulturno i nacionalno ali ne na štetu drugih ljudi kao što je danas opća praksa u svijetu. Od svih imamo nešto za naučiti, baš od svih. Uči čak i od svojih neprijatelja ili ljudi s kojima se sukobljavaš.

Na primjer, ja sam bio u domovinskom ratu, ali tamo nisam ratovao zbog politike, zbog nacija i nacionalnosti. Jednostavno sam branio svoju zemlju Hrvatsku od napada, nisam nikada ništa imao protiv onih drugih, ali ako me napadaš, napast ću i ja tebe. Poštivati treba sve, pa čak i u sukobu, a to znači, ako pobjeđuješ ili si pobijedio nećeš nepotrebno ubiti, mučiti ili zlostavljati niti ćeš dozvoliti takve postupke bez obzira na drugu stranu, jer ti si ispravan čovjek.

U tom ratu nisam nikada dozvolio da se itko zlostavlja na bilo koji način tamo gdje sam se nalazio, i doslovno sam štitio ispravne ljude od bilo kakvih progona, a neispravne od bilo kakvih mučenja. Takvom čovjeku je teško živjeti danas, ali je bilo još teže u ratne godine, jer moraš biti jako moćan da bi mogao živjeti ispravno kad je većina neispravna. No i to se postiže vježbanjem ISF-a.

Također kao vježbači ISF-a poštujte i životinje i biljke i zemlju kao najveće materijalno blago i to svoje poštivanje prenosi dalje na druge. Jer bez te naše zdrave i čiste zemlje nećemo niti mi niti naša djeca biti zdravi i čisti.

Danas većina ljudi više cijeni strane stvari, strani utjecaj, stranu kulturu – bilo zapada ili istoka ili sjevera ili juga. Slažem se da sve to treba cijeniti i proučavati ali zapitaj sam sebe koliko poznaješ svoju vlastitu kulturu, povijest i zemlju, legende i mitove i mistiku svoje vlastite zemlje. ISF – vježbač mora postići dobro poznavanje kulture i povijest zemlje u kojoj živi, a ona ima ogromna kulturna i povijesna bogatstva, naravno i sve ostalo. Na taj način će više cijeniti i voljeti svoju zemlju.

Isto tako u borilačkim vještinama svi traže neku mistiku istoka i slično, no i mi sami imamo svoju mistiku i tajna znanja i učenja. ISF- sistem se sastoji od mnogo takvoga. I na našim Europskim područjima se udaralo i rukama i nogama, i oružjem i tajnim znanjima i vještinama, a udara se i dalje. ISF je domaći i nema u njemu ništa stranoga, sve je domaće. Ima svijet za ponuditi mnogo toga i to treba proučavati, ali npr. bacanja iz narodnog hrvanja imaju sve prednosti i sličnosti kao i bacanja iz juda ili neke slične vještine. Prvo moramo-moraš iznimno poštivati, cijenit i znati svoje domaće a onda vanjsko.

Uvijek se sjeti – ako hoćeš da te poštuju, pokaži svoje poštovanje Poštujte život iznad svega, radujte se životu i čuvajte ga, i svoj i od drugih. Sve to radite, ali ne na svoju štetu, ne tako da uništavate sebe da bi poštivali druge. Život je najvrjedniji i to morate uvijek imati na umu kako vaš tako i tuđi.

4. VIŠE UČENJE
Još jednom: život je najvrjedniji i to morate uvijek imati na umu kako vaš tako i tuđi, tako i od napadača. Treba shvatiti da sve ima svrhu postojanja i da nismo mi ljudi tu da mijenjamo te svrhe. Tako je i sa napadačima, i njihove živote treba cijeniti koliko je to moguće. No, treba znati da će te napadač sigurno nekada natjerati da više ne poštuješ njegov život, i ako u takvoj situaciji nema druge mogućnosti osim prekida takvog života, nemoj sebe kriviti za to, kriv je isključivo napadač. Ako ga moraš terminirati – terminiraj i ne zamaraj se puno.

Život je svjetlo kojem svi težimo, život svega živoga, no tu je i tama koja nas uvijek prati – smrt. Treba razumjeti znati i prihvatiti da je smrt na svakom koraku i da je uvijek prisutna. Kad se boriš smrt je vrlo blizu i tebi i napadaču. Mi se kroz ISF više družimo sa smrću, više nego ostali ljudi i možebitni napadači, – makar želimo postati majstori života, ali svaka naša tehnika je smrtonosna, vježbamo razna smrtonosna djelovanja i zato smo kroz sami trening više navikli na smrt, i to je jedan od razloga što će ta smrt zadesiti napadača a ne nas. Jedan od, jer ako se fanatično ne trenira ništa od toga. Svaki trening stoga ima i svjetlo i tamu, i život i smrt. Pobjeda života nad smrću se također događa svaki trening – kada u izvođenju tehnike koja može imati smrtonosni završetak, završiš tako da si poštedio život – tj. napraviš završetak koji ne označava smrt, nego samo onesposobljavanje.

U stvarnom životu to ponekad neće biti moguće, a onda je put tame jedini koji ti preostaje. To nije ništa loše ma kako god to društvo gledalo. Treba razumjeti da sve umire i da je to sasvim prirodno, neko-nešto prije a neko-nešto poslije. Neprirodno je samo to kad napadač-napadači samo svojim akcijama sebe dovedu u takve situacije gdje će stradati, a sasvim je prirodno da se braniš od smrtonosnih napada. Tako se život i smrt – svijetlo i tama stalno isprepliću kroz nas a da toga nismo ni svjesni. Kroz ISF se sve takve stvari osvješćuju.

Uporni vježbač ISF-a postat ćeš vrhunska osoba u svim pogledima. Kao takav mora prihvatiti prirodnost životnog ciklusa života i smrti i problem da ćeš taj ciklus možda negdje morati narušiti, ali kao što sam već rekao što god društvo o tome govorilo, ako se to mora i nema drugog načina onda za takvu akciju treba biti spreman. Naravno nikoga mi kao ISF-ovci – ne želimo niti najmanje ozlijediti i nadam se da nikada u životu nećemo niti morati.

Više učenje je samo jedna rečenica: Put svjetla i put tame putuju zajedno u moćnom biću, za koje nema straha niti predaje.

Onaj tko upotrebljava svoje sposobnosti i znanje je taj koji određuje kojim putem trenutno ide, dali svijetlim – putem života ili tamnim – putem smrti. Ponekad moraš krenuti po jednoj pa po drugoj stazi, no uvijek se moraš vratiti na put svjetlosti i života.

Svako oklijevanje u život i smrt situaciji donosi smrt na krivu stranu. Zato nema oklijevanja, nema predaje, nema boli, nema straha samo pobjeda. Predaja u ISF-u nikada, nikada, nikada nije niti najmanja opcija ma što god radio, sjeti se da uvijek ima način.

Smisao života po ISF-u:

Postati moćno i zdravo ljudsko biće koje uvijek može pomoći i koristiti svoju moć za nesebično pomaganje drugim ljudima.

Ljudi u ISF dolaze jer im je potrebna pomoć. Svakom neka druga pomoć. Tada nastupa ISF instruktor koji svojim radom pomaže drugim osobama učeći ih ISF i šireći i ovo znanje. Naravno pomoć je univerzalna i mora djelovati na svim nivoima, u svim situacijama. Gdje god nekome možete pomoći – pomažite, gdje je netko u nevolji – pomaži, gdje su ljudi napadnuti – pomaži, gdje se događa neko nasilje – pomaži da nasilje nestane. Male sitne pomoći prijateljima, susjedima,, nepoznatim strancima, kome god treba. Sami sebi ćete najbolje pomoći sa pravim iskrenim i čvrstim treningom. Za svoje pomaganje ne tražite zasluge niti usluge, samo pomaganje je veliki uspjeh i zasluga jer to može samo jako moćno i ispravno ljudsko biće.

Življenje i umiranje:
Upornim vježbanjem vidjet ćete da jakim i rigoroznim treningom dolaziš u posebno duhovno stanje sveobuhvatne koncentracije na zadatke, ali i odsutnosti od normalnog bivanja. Radujte se životu iznad svega, živite život puno i kvalitetno, ostvarujte svoje snove, radite ono što volite i budite uvijek sretani i veselju – to je zdravi život.

Također budi uvijek spreman očekivati smrt u svako doba i na svakome mjestu, ne brinite se i ne strahujte od smrti. Zašto? Odgovor ne to pitanje je moje iskustvo u vježbanju koje ću sada opisati - namjerno ću pisati o sebi da ne bi pomislili kako vam sugeriram da postaneš samoubojica ili nešto tako. Želim vam da postanete majstori života, najveći na zemlji.

Zašto se ja ne bojim smrti? Jedan od razloga je taj što me je moje vježbanje borilačkih vještina naviklo na smrt, kako sam gore već opisao, no jedan od razloga je i taj što mi je to vježbanje spasilo život jako puno puta, prilikom ratnih djelovanja, prilikom nezgodnih padova i nezgoda, prilikom policijskog posla kojeg radim, prilikom izbacivačkih dana, prilikom svakodnevnog življenja zbog donošenja ispravnih odluka. NO, glavni razlog je taj što sam jednom prilikom vježbajući u prirodi doživio nevjerojatno i fenomenalno iskustvo, no to iskustvo je samo moje i ukratko ću ga opisati ovdje.

Vježbajući, jako i predano niti sam ne znam koliko sati – sam samcat, u miru i prirodi, odjednom sam osjetio da se krećem doslovno kao vjetar, da mi tijelo izvodi sve što zamislim bez napora i sa lakoćom, da je su sve moje kretnje fine, nebeski savršene, zatim sam osjetio kao da sam sebe gledam odozgo sa nekog povišenog mjesta, kao da promatram sebe ispod i dolje a opet u isto vrijeme sam ja taj dolje i ja taj gore. Ima tu još nekih detalja, no da skratim iz tog iskustva zaključio sam da je pravi borilački umjetnik – a sebe smatram takvim jednostavno neuništiv.

Zato jer iako mi nešto uništi tijelo koje dolje djeluje u savršenoj akciji ništa ne može uništiti moj duh, dušu, onaj pravi moj oblik skriven u ovome tijelu. U takvoj situaciji mene uopće nema tu na zemlji, to je moje tijelo koje je samo moj alat da riješi situaciju. Pa kako će me nešto ubiti kad me tamo nema, kad sam je negdje gore. Zato se ne bojim niti smrti niti života nego uvijek uživam i u najmanjem udahu i izdahu svoga postojanja i ako moram umrijeti umrijet ću sa radošću, da sa radošću, ali nikada se neću predati da me neko mrcvari, reže, pili, pali, buši ili muči, nego ću takvih utamaniti što više mogu, a mogu jako puno, pa će biti manje krvnika na ovome svijetu.

Riskiram ovdje da pomislite kako ovaj priča hrpu gluposti, ali sam tu i sada najiskreniji i najotvoreniji u tom stavu o smrti. To je moje iskustvo i moje vjerovanje, ono ne mora biti vaše, niti može ali se nadam da će vam pomoći u takvim pitanjima.

Kada budete jednom iskrenim vježbanjem imali neko ovako zanimljivo iskustvo shvatit ćete o čemu sam tu gore govorio.

Put svjetla i put tame u ISF- u putuju zajedno.


Evo samo u ova dva primjera vidi se važnost proučavanja i prihvaćanja moralnih i etičkih učenja borilačkih vještina. Svaka borilačka vještina ima ovakva i slična pravila i značenja i etiku - od Karatea - Ninjutsua - do Muai Thai-a. Uvije vas podsjećam ja ovdje ne govorim o sportovima.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS