TEŠKE RIJEČI - KNJIGA 4 - BORILAČKA UMJETNOST 5

ŽENE U BORILAČKIM UMJETNOSTIMA

Uobičajeno se misli da je borilački svijet mjesto samo za muškarce. Prenest ću ovdje nekoliko istinintih prića o ženamau Borilačkim Umjetnostima i sportovima, možda vas to motivira da počnete vježbati Borilačke Umjentosti - Vještine ili Sportove. Što god odlučili vježbati koristi su neizmjerne.


Svi početci vježbanja su teški, pogotovo za dame, ali moje dame nesmijete očajavati, potrebno je samo skupit malo hrabrosti i doći na trening. Za motivaciju i inspiraciju istražite životne priče od ovih žena:


Žene i djevojke u svijetu Borilačkih Umjetnosti


Miyako Fujitani Aikido Majstor 7. DAN

Za one malo bolje poznavaoce scene u Borilačkim Umjetnostima poznato je da je gospođa Miyako prva supruga od akcijske zvijezde Stevena Seagala. Taj brak nije potrajao te je ona kao samohrana majka 3 djece (otac Seagal), postala uspješna majstorica Aikida, vlasnik Dojo-a, uspješna poslovna žena, uspješna majka i vrhunska osoba. Borilačkim Umjetnostima se bavi 45 neprekinutih godina. Po mom mišljenju, osim svojoj japanskoj obitelji svoj uspjeh unatoč velikim teškoćama u životu duguje svome vježbanju Aikida.


Ng Mui - izumitelj Wing Chun Kung Fu-a

Njeno puno ime je Ng Mui Si Tai - Svećenica pet šljiva. Ona je legendarna Majstorica, Šaolinska svećenica, nikada poražena u borbi - tadašnje borbe su se vodile na život i smrt - samo jedan - jedna odlazi sa bojišta na nogama. Ona je bila dio slavnih pet predaka iz Šaolin hrama i majstorica jedne vrste Kung fu-a zvanog Bijeli Ždral. Njezino pravo ime nije Ng Mui jer je ona nakon uništenja Šaolin hrama od strane Ching vojske bježala Kinom pod drugim imenom. Termin Ng Mui se odnosi na tehniku iz stila Bijeli Ždral, njezin pravi identitet je i danas misterija za istraživanje. 


No kako god bilo Majstorica Ng Mui je izumitelj jednog od najboljih sistema borenja na svijetu - Wing Chun. Naravno nije ona sama zaslužna za sve to, ona je svoj stil borbe naučila djevojku imenom Yim Wing Chun - po kojoj se kasnije i nazvao cijeli stil, Yim Wing Chun je također postala nepobjediva majstorica i glavni majstor sistema u svoje vrijeme. Sistem se dalje širio preko supruga Yim Wing Chun. Moram vam napomenuti da su žene Ng Mui i Yim Wing Chun bile žene Zmajevi. 


Ng Mui je živjela u Kini negdje oko 1565. godine kao Šaolin svećenica, u tim godinama žene u Kini nisu imale nikakva prava i bile su uvijek dobra lovina, vlasništvo za prodaju i sl...uz to ta davna vremena su bila vremena nasilja i krvi, ili ideš i slušaš ili si izrezana, prebijena, izbodena, mučena itd...Preživjeti u ta vremena kao žena Majstor Borilačkih Umjetnosti je bilo čudo, pravo čudo. Zamislite ženu koja pobjeđuje jake muškarce, ubojice, vojnike i razbojnike i unatoč svim pokušajima da h se ubije - zbog narušavanja tradicionalnih odnosa, sramote koju su nanjele muškarcima itd. obje su imale duge živote i nitko ih nikada ih nije pobijedio.


Chun Ok Harmon - Kuk Sool Won Majstorica 9. DAN

Kako i piše na ovoj slici ona je najviše rangirana Majstorica Kuk Sool Won -a i od žena i od muškaraca nitko nema veći stupanj od nje. Njezin suprug ima također 9. DAN i današnji glavni aktivni majstor In Jo Suh 10. DAN.


Danas je njezin život američki san sa milijunskim biznisom putem Kuk Sool Won škola, ali dok je sve to postigla nije joj bilo nimalo lako, no zahvaljujući vježbanju vještine Kuk Sool Won uspjela je u životu i kao Majstorica i kao žena. Njezin trening je počeo sa 14. godina po najstrožim tradicionalnim mjerilima koja su za nju bila još striktnija zbog toga jer je bila djevojčica.  Njezini treninzi su zahtijevali po 5000 udaraca rukama, 5000 udaraca nogama, 5000 udaraca dlanovima u stijenu i tako svaki dan, trčanje u planine, trening u planinama, trčanje natrag u grad i odmah trening u gradu. Htjela je postati jednako dobra kao i muški majstori koji su ju učili. Zbog toga je i trenirala toliko puno.


Majstorica Chun Ok Harmon je neumorno radila na sebi i promociji Kuk Sool Won vještina te je postala vrhunska Majstorica, poslovna žena, vlasnik više velikih klubova koji u USA zarađuju milijune dolara. Majstorica Chun Ok i danas aktivno vježba radi i podučava. Njezin jutarnji trening se sastoji od izvođenja 1400 udaraca nogama. Pa si sad vi mislite - kako se mi igramo vježbanja. U američkom društvu se uvijek cijeni snaga pogotovo u školama borilačkih vještina - žena majstor mora biti izuzetna da bi uspjela i opstala u tom poslu, jer kao i u svaku školu i kojoj ponekad dolaze razni snagatori željni izazova i dokazivanja - i do danas nisu ništa dokazali osim vlastite gluposti.


Majstorica Laura Beluschak 5. DAN Sin Mo Hapkido

Gospođa Beluschak je najviše rangirana žena u Hapkido zapadnom svijetu. Izuzetna majstorica, uspješna vlasnica Dojang-a i uspješna poslovna žena. Osvajačica je mnogih prvenstava u tradicionalnim borilačkim vještinama u kategoriji samoobrane i jednina je žena članica Sin Mo Legacy Group - glavnog tijela za očuvanje Sin Mo Hapkida. Da bi dostigli 5 DAN u bilo kojoj vještini treba jako puno truda, znoja i neslomljive volje, a u Hapkidu je to još teže jer Hapkido vještina i umjetnost ima jako velik broj tehnika - do 5. DAN-a mora se majstorirati preko 2000 tehnika. Da bi se to uspjelo i postalo majstorom vrhunske kvalitete potreban je ogroman trud. Tako je Majstorica Beluschak jedna od rijetkih upornih i nepobjedivih žena u svijetu Borilačkih Umjetnosti.


Uspješnih žena, djevojčica i djevojaka ima uvijek, u sva vremena i svuda ne samo u borbenom svijetu, ali se sve one vrlo malo promoviraju, slabo su poznate i u vlastitim zemljama. Npr. mi u Hrvatskoj imamo prvakinju svijeta u ITF Tae Kwon Dou-u, da li znate tko je ona i odakle i bilo što o njoj. Mi u Hrvatskoj imamo vrhunske ženske stručnjake osim u sportu - u znanosti, medicini, umjetnosti i to u svjetskim mjerilima. To treba veličati i slaviti. Da li znate što o njima - teško, jer ih nitko ne promovira i veliča. 


Majstorica Tae Yun Kim 10. DAN 

Majstorica Tae Yun Kim je također jedna od najvećih majstora Borilačkih Umjetnosti uopće na svijetu. Također, uspješna poslovna žena, humanitarista, slavna osoba. Osnivačica je i izumitelj stila Jung Su Won - što bi značilo ujedinjenje tijela, uma i duha u potpunu harmoniju. Ova žena je čudo današnjice i može biti primjer svima nama. Pronađite njezine demonstracije na YouTubeu i uživajte.


Njezin život je od malena bio vrlo težak. U vlastitom domu je bila proglašena prokletstvom samo zato jer se rodila kao curica. Kao takva bila je mučena, maltretirana, zlostavljana, izgladnjivana i nikad voljena. Sve je to preživjela, našla u sebi snage da postane jedna od najvećih Majstora Borilačkih Umjetnosti na svijetu, ekspert za Ki energiju, poslovna žena koja zarađuje milijarde dolara, ambasador dobre volje Južne Koreje uz to i mogući kandidat za slijedeće predsjedničke izbore u Koreji. Moram još jednom reći - ova žena je čudo današnjeg svijeta.


Drage djevojčice, djevojke, žene, ovdje i sada vam poručujem da i vi možete uspjeti kao i ove žene, morate naći unutrašnju snagu i pokrenuti se, malo pomalo. Proučavanje ovih postova već vas vodi na pravi put. Ne govorim da je to lako, razumijem sve probleme i teškoće koje vas muče ali ne smijete se predati, uvijek ima izlaz i uvijek ima način, jedan od izlaza i načina su Borilačke Umjetnosti. 

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS