TEŠKE RIJEČI - KNJIGA 6 - DREVNO ZNANJE 2

MODERNE VJEŠTINE I UMJETNOSTI

Počelo je sa Bruce Lee-om - vjerovali ili ne - on je jedan od prvih koji je uveo moderne metode treninga, miješanje različitih borilačkih sistema, uporabu znanosti o sportu, vježbanju i medicini - te kombinacije svega najstarijima oblicima vježbanja kako bi dobio novi, efikasni, moderan sistem borilačkih umjetnosti. Bio je vrlo uspješan u tome, bio je pionir koji je prvi počeo upotrebljavati zaštitnu opremu u sparinzima, fokusare za udaranje, vreće za udaranje, sisteme treninga do tada nikad viđene, koristio je specijalnu opremu i naprave koji su izgledali kao roboti za vježbanje. Bruce je sve to radio još u davnim 60-tima, sve što danas vježbate kao moderno u MMA i UFC sistemima vježbao je i podučavao Bruce Lee u 60- tima i 70- tima do svoje smrti.

Velike je trend od 90. godina 20 stoljeća pa naovamo da sve borilačke umjetnosti, vještine i sistemi budu efikasni u realnim borbama na ulici, u stvarnim napadima i kontranapadima. Američki časopisi tipa Black Belt i općenito cijela američka javnost su napravili bum sa tim realnim sistemima obrane i samoobrane. Svaka vještina koja postoji je stavljena pod povećalo - da li te i te vještine i umjetnosti djeluju na ulici, da li djeluju u stvarnim sukobima policajaca protiv kriminalaca, u stvarnim ratnim uvjetima u stvarnoj borbi na život i smrt ili ne? Taj trend se od 1990 g. na ovamo sve više i više pojačava.

To je jako dobro, jer svi koji nešto vježbaju morali su napraviti pomak u svom vježbanju  - pomak naprijed - da bi držali korak sa konkurencijom ali i korak sa realnošću. Svi treneri su se počeli dodatno usavršavati u raznim sistemima samoobrane i to koristiti u svojim matičnim vještinama. To je dovelo do novog evolutivnog skoka i razvoja vještina i umjetnosti. Sve današnje borilačke umjetnosti su zahvaljujući tome postale efikasnije, mudrije i samo-obrambeno osvješćenje.

Ta evolucija realnosti dovela je do razvoja potpuno novih sistema samoobrane, do razvoja posebnih načina psihičke pripreme za stvarnu borbu i savladavanje strahova i loših impulsa uma i tijela.

Moderna samoobrana danas je vrlo važna, jer vrlo se lako ujuljkati u osjećaj sigurnosti vježbanja gdje svi čuvamo jedni druge i pazimo da se netko ne ozlijedi, radimo tehnike tek tako da ih radimo. Moderna samoobrana mora nas pripremiti na nasilje, na to da ako se moramo braniti da ćemo biti udareni i to više puta, da ćemo biti ozlijeđeni, porezani, krvavi u boli, možda i ubodeni i upucani ali da ćemo sve to preživjeti i pobijediti napadača. Moderna samoobrana nas mora pripremiti na sve što nam se može dogoditi u današnjem društvu - na sve vrste napada i kako da ih preživimo i pobijedimo. Mora nas pripremiti da ćemo ponekad morati ozlijediti napadača i to jako - kako bi se obranili, ili kako bi obranili nekog drugog.

Novi sistemi dolaze sa naizgled novim metodama vježbanja - posebnim drilovima - vojnim sistemom vježbanja - policijskim antiterorističkim sistemima vježbanja i slično. Moderne tehnike pripreme za borbu i nasilje raznim realističnim lomljenjima, ubodima, zaštitnom opremom i sl. Ali to vam sve nije toliko različiti od starih tradicionalnih načina vježbanja i priprema za realnu borbu. U stara vremena ponekad su se sve tehnike iskušavala na živim ljudima, zarobljenicima i osuđenicima na smrt, u nedostatku istih sve se testiralo u borbi - izazovima-bitkama i pažljivo bilježilo.

Danas imamo ogroman napredak u znanosti pa nam to pomaže da sve što vježbamo možemo izmjeriti i zabilježiti rezultate sve čak i ljudsku percepciju prijetećih i ne-prijetećih situacija. Tako opet kombinirajući drevno znanje sa najmodernijom tehnologijom dobivamo nove evolutivne procese i vještine i umjetnosti ali i odgovore kako i zašto je nešto moguće.

Moderna samoobrana će nas učiti da očekujemo da ćemo morati ozlijediti protivnika, da nemamo sažaljenja u tom pogledu - jer će nas to usporiti, da budemo svjesni da ćemo biti ozlijeđeni u borbi ali da moramo nastaviti do totalne sigurnosti i pobjede, da ćemo se boriti sa napadom adrenalina, da ćemo poslije osjećati psihološki pritisak zbog onoga što smo učinili. Ali to nas isto tako uči i drevno znanje.

Važno je u svemu tome sve to znati i prihvatiti i ne opterećivati se u trenutku borbe. Ništa od svega toga nije važno, pravi borilački umjetnik se ne opterećuje sa stavovima, moraliziranjem, osjećajem krivnje. Potpuni borilački um djeluje spontano slobodno od svih tih veza koje muče obične ljude. Moderni sistemi samoobrane moraju vas - nas tome svemu forsiramo učiti i pripremati jer je njihov sistem treninga drugačiji, brži i sve što se vježba brže se uči i usvaja nego u starim sistemima. Ta brzina dovodi do toga da je vježbač sposoban obraniti se ali nije duhovno i mentalno jak jer je prebrzo u sebe ugradio materijal za koji nije spreman i zato mu je neophodna jaka psihička priprema koja će njegove uzdrmane emocije držati na ispravnom mjestu i u ravnoteži. Da toga nema u modernim sistemima ljudi koji ih vježbaju postajali bi preagresivni i nekontroliranih emocija.

Moderna samoobrana sa svim svojim komponentama i jakom psihičkom pripremom je dobar odgovor na današnje društvo i brzi život u kojem živimo, ali mora u sebi sadržati ravnotežu jakih fizičkih i jakih mentalnih treninga.

Jedna vrlo važna činjenica za sve vježbače borilačkih vještina: Borba nije nikada gotova jednim udarcem, jednim bacanjem, jednom tehnikom, kade se morate braniti i boriti morate biti sigurni da se napadač neće dignuti i napasti vas ponovo - zato sve vaše tehnike moraju biti takve da onesposobljavaju napadača totalno, da više ne može napadati - a za to nje dovoljan samo jedna udarac - ponekad možda ali uglavnom ne. Toga morate biti svjesni.

Najvažnije pravilo moderne samoobrane pored svih onih saznanja da ćete biti ozlijeđeni je to da morate nastojati da nikada ne budete ozlijeđeni i da učinite sve što da ne budete ozlijeđeni te da pobijedite napadača - e.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS