MUDRACI


Bili jednom jedni mudraci, živjeli su u zemlji iza sedam gora, preko sedam mora, preko sedam rijeka, preko sedam jezera, preko sedam pustinja, preko sedam potoka, preko sedam izvora, kroz sedam šuma, iza sedam gradova i iza sedam sela. Nitko ih nije mogao naći zbog tog njihovog položaja.

Ti mudraci su jako mudrovali, mudrovali i mudrovali, njih je tamo u tom Mudrogradu bilo sedamdeset i sedam. I svako od njih je do danas imao 777 godina i proizveo 777 mudrih knjiga, svake godine jednu. Sve te knjige su uredno posložene i proučavane i stalno se stvaraju nove. Te knjige i ti mudraci još uvijek čekaju da ih netko otkrije i da oni onda pokažu svijetu svoju mudrost.


Mudrost zbog mudrosti, znanost zbog znanosti, škola zbog škole, politika zbog politike, sve su to totalne gluposti. Mudrost ne možete pronaći na niti jednom drugom putu do li na svom vlastitom. Slušajte starije i iskusnije, proučavajte sve mudrosti ali uvijek imajte svoj put, put koji vas vodi akcijom i snagom volje, uma, duha i tijela. Put koji vas vodi dobrotom i dobrim srcem, put koji vas vodi pravdom i ljubaznošću, put koji vas vodi ka miru i prosvjetljenju.

Ponekad taj put ima i nemir i nesreće i rat i katastrofe i propasti, ali mi se iz toga uvijek dižemo snažniji, bogatiji sa novim spoznajama i iskustvima, dižemo se nepobjedivi i beskonačni i idemo dalje na naš put mudrosti. Na tom putu dijelimo mudrost sa drugima i učimo ih i oni uče nas, to je istinski put, ne trebamo se sakrivati iza sedam mora i sedam gora...mi smo tu i sada.

Mudrost i mudrace možete naći svugdje i u svako doba, jer to mjesto, iza sedam gora, mora, gradova...uvijek je tu gdje ste i vi. Centar svijeta, centar svemira centar i mudrosti je tu u vama, vi ste centar svemira i mudrosti.

Da vi, dragi moji i zato morate preuzeti odgovornost i postati toga svjesni. Vi niste mali, vi niste beznačajni, vi ste bitni dio cjeline u svim pogledima i smislovima. Vi ste važan dio svemira, ali da bi to stvarno bili morate preuzeti odgovornost za sebe. Ne smijete dopustiti da vas se vodi i backa lijevo i desno u raznim strujama i stihijama.

Odgovornost preuzimate samo onda kada bez kakvog straha tražite istinu. Istinu u svemu, istinu o svemu. Vjerujte mi, ma tko da ste, vi ste veliki i značajni. Nije značajan vaš auto, sat, slika, položaj, to su samo materijalne prolazne stvari, značajno je vaše biće, vaš potencijal dobrote i snage, to je značajno. Tko ste vi položajem je potpuno nebitno.

Zato su mudraci uvijek tu negdje, ponekad i u vama samima i zato je to tajnovito mjesto iza sedam gora i sedam mora i sedam rijeka i sedam planina i sedam gradova i sedam sela i sedam šuma i sedam potoka i sedam jezera i sedam pustinja i sedam izvora sedam ko zna čega...je tu, točno gdje ste i vi sada. Samo pazite, znati istinu je također odgovornost i velika teškoća u današnjem svijetu jer je većina odlučila biti slijepa, gluha i ona koja ne shvaća.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS