ČVRSTA PONIZNOST i STALNI NAPREDAK

ČVRSTA PONIZNOST

Ovaj izraz znači da moramo uvijek biti ponizni i svijesni, da moramo uvijek čvrsto stajati iza svojih ispravnih stavova, da moramo uvijek imati čvrste ispravne stavove i da nikada ne smije od njih odstupati. Čvrsta poniznost ponekad znači i strogoća prema drugima. Ispravna strogoća i čvrstina.

Biti ponizan ne zanči biti skrušen i podložnik drugima za manipulaciju. Biti ponizan znači pokazivati poštovanje prema drugim osobama, bićima, životinjama, biljkama i stvarima. Biti čvrsto ponizan znaći poštivati i sve norme i mjere koje moraš poduzeti da bi život funkcionirao ispravno. 

Kad kažem poniznost, to ne znači naša predaja, predaja naše volje i podložnost naše volje drugim osobama-to nije poniznost, to je podjarmljivanje. Kad kažem poniznost to znači iskazivanje poštovanja prema svima i svemu. Ali ta poniznost mora biti čvrsta, jer ćemo mi iskazati poštovanje i prema onima koji ga zaslužuju i prema onima koji ga ne zaslužuju.

Oni koji ne zaslužuju naše poštivanje i našu poniznost, a mi im ipak to iskažemo, u većini slučajeva imaju jako visoko mišljenje o sebi i jako velik nivo lošeg egoizma, ali mi im kao majstori života svejedno iskažemo svoje poštovanje, iz puke pristojnosti. Mi ne gubimo svoje ja zbog toga. Mi znamo o kakvoj se tu osobi radi, pred nama se ne može sakriti loša osoba ma koliko se on/ona trudila i mi namjerno toj lošoj osobi iskazujemo dobrotu i poštovanje.

Čak i u sukobu sa takvom osobom, kad im ukažemo na njihovu neispravnost i na posljedice te neispravnosti, mi ne gajimo mržnju bijes ili zlobu prema takvim tupavim osobama. Naravno kad prepoznam takve osobe bit ću što manje u njihovom društvu ali ću paziti na njihovu neispravnost, da ne uzme previše maha.

Kad pokazuješ svoje poštovanje osobi-osobama koje to zaslužuju, takve osobe znaju prepoznati tvoju čvrstinu i tvoju vrijednost, jer samo oni koji su vrijedni poštovanja iskazuju poštovanje drugima. Čvrstina, ispravnost, poštovanje, poniznost - su ključne riječi kako bi se riješili tupavog stanja uma i postigli otvoreni um i stalni napredak.

STALNI NAPREDAK

Vrlo je važno ovdje objasniti ovaj naslov. Stalno, neprekidno i svakodnevno gledam oko sebe ljude koji rade greške, male greške, veće greške i jako velike greške u svojim svakodnevnim postupcima, razgovorima i poslu. Tužno mi je gledati sve te ljude kako se muče u svojim glupostima i neprekidno ponavljaju te gluposti u raznim varijantama.

Sve te greške proizlaze iz zanimljivo TUPAVOG STANJA UMA: mi sve znamo, ja to mogu bez problema, ma znam ja to, lako ćemo to, ja sam to već radio tisuću puta, mi smo to radili tisuću puta, ne trebam ja to, jel baš moram, gdje si ti bio kad sam ja to radio, ja sam ovo i ja sam ono, ja to sve znam, ja to sve mogu.

Takvo tupavo stanje uma dovodi do skupljanja -  akumuliranja pogrešaka - puno manjih i onda se dogodi jenda velika a u toj velikoj onda netko nastrada. Nastradati može netko sasvim treći i drugi ili taj koji je akumulirao greške, no uglavnom onaj koji je akumulirao sve te silne pogreške je osoba zbog koje je netko drugi nastradao ili zbog koje je sam nastradao.

Kako bi čovjek ostvario stvarni napredak, mora prepoznati ovo stanje - tupavo stanje uma, jer svatko lako dospije u takvo stanje. Kad ste prepoznali to stanje kod sebe ili kod drugih, jednostavno ga otklonite i nemojte se tako ponašati, jer znajte sigurno ćete takvim upornim ponašanjem proizvesti neku veliku glupost i nesreću.

Kad je to stanje prepoznato i eliminirano iz vašeg ponašanja otvorili ste put stalnom napretku. Sve što dalje radite, radit ćete iz novog stanja uma, otvoreni um, koji dozvoljava stalni napredak, stalno poboljšanje, stalno kretanje prema naprijed.

Otvoreni um nije glupav, nije tup i slijep, otvoren je za sve dobro i za ništa loše. Otvoreni um djeluje pozitivno, djeluje na sve, daje ideje, dobre ideje. Otvoreni um nema zlobe, zavisiti i pohlepe, otvoreni um je dobrota u akciji. Otvoreni um postižete samo ako eliminirate svoje tupavo stanje uma. To negativno stanje uma ima tendenciju da se stalno vraća, zato jer je to put linije manjeg otpora u životu, jer je to naizgled lakše i sa puno manje napora, ali morate biti svjesni da je to loš put koji vodi u nesreću.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS