MUDRI POVED 2

Mudri Poved ide dalje:
Mudri poved - znači mudro učenje -učenje mudrosti. U CROBRAN vještinama i veliki i mali uče mudrost i mudro uče - jednostvno rečeno - MUDRI POVED!

Škola


Osnovna škola, 6. razred. Druge djevojčice svakodnevno zadirkuju i vrijeđaju svoju kolegicu iz razreda zato jer je siromašna i nema modernu odjeću i najmoderniji mobitel i jer uvijek ide sama i tužna kući pješice. Ta djevojčica kod svoje kuće živi samo sa bakom, nema ni majke ni oca. Baka ju njeguje, čuva, mazi i pazi, hrani i pomaže ali baka nema novaca za sve lijepe druge stvari. No, baka uči svoju unuku Gromovite vještine, poznavanje bilja, ljekovitog i drugog, poznavanje gljiva, uzgoj voća, povrća i peradi. Baka radi sve sama oko svog malog imanja i naravno da joj Gromkica pomaže. 

Ono što nitko nije znao je velika tajna. Baka od Gromkice je velika majstorica Gromovitih vještina. To su stare, stare vještine iz daleke starine u kojima se vježba borba i mudrost. Baka Munja – unuka Gromkica su bile vrlo, vrlo posebne. Iako naizgled siromašne one su ustvari bile vrlo bogate, bogate znanjem i mudrošću, snagom i vještinom. Baka je svojim znanjem i rukama proizvodila svakakve proizvode koje je prodavala na tržnici te tako dodatno zarađivala a Gromkica joj je u svemu pomagala.

Jednog dana su se u školi neke ne baš predobre djevojčice i par dječaka dogovorile da će dočekati Gromkicu poslije škole negdje na putu, te da će ju uhvatiti i istući, ošišati, rastrgati joj odjeću i skinuti ju do gaća da joj se svi smiju kad ide kuće te da im više nikada ne dolazi u školu. I tako je i bilo….opkoliše oni Gromkicu te krenuše u napad, ali kad god su ju htjeli uhvatiti Gromkica je brzo kao vjetar izmaknula, kad su ju htjeli udariti, Gromkica je brzo kao munja blokirala udarce, kad su ju htjeli srušiti nisu ju mogli ni pomaknuti iz mjesta (sve je to Gromkica naučila od svoje bake) i tako je Gromkica izmičući se i rušeći tu djecu sve njih pobacala u obližnje blato a neke i u koprive te su se svi razbježali osramoćeni kao što su nju htjeli osramotiti. Gromkica je sretno i veselo došla kući i ispričala baki što se dogodilo jer između njih nike bilo tajni i laganja. Drugi dan i sve ostale dane nikada više, nitko nije ni pomislio zlostavljati gromovitu djevojčicu. Gromkica je bila jako moćna ali i dobra. Dobrota gdje god se pojaviš, to je istinska moć!

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS