MAJSTOR GROM

Popuštanje


Jednog dana majstor Grom pecao je ribe na obali rijeke. Potpuno se udubio u to pecanje te je izgledao kao da ništa oko sebe ne primjećuje dok je čekao da neka ribica zagrize mamac na udici. Neki od njegovih učenika su ga htjeli iznenaditi i pokazati mu kako su dobro napredovali u vještinama koje su vježbali. Htjeli su se došuljati do starog majstora Groma i baciti ga,  gurnuti ga u vodu, kako bi se dokazali.

Sve im je išlo po planu, potiho su došli blizu mjesta gdje je majstor pecao. Njih dvojca, te su se počeli prikradati majstoru iza leđa. Kad su došli dovoljno blizu, zaletjeli su se oba grunuti majstora u leđa.

Majstor Grom je stvarno bio udubljen u pecanje i nije čuo svoje mlade učenike. Oni su sa uzvikom pobjede i smijehom gurnuli u leđa starog majstora, i, preletjeli oba preko majstora te pljusnuli u vodu. Stari majstor im je samo rekao nasmijavši se:“ Niste baš izabrali dobar dan za kupanje i  nije uredu što mi plašite ribe, i smijao se i smijao.“ Ova dvojca su u čudu gledali i smijali se također.

Hajde dečki van, sad ćemo naložiti vatru da se zgrijete i osušite odjeću. Dok s tako sjedili oko vatre, upitali su starog majstora: „Učitelju, kako ste nas skužili, kako, nije nam jasno?“  Majstor Grom je odgovorio: „Istina je da ste se dobro prikrali jer sam se sav koncentrirao na ribe, nisam vas čuo, ali sam u tren vašeg napada ipak osjetio vašu namjeru, i opasnost s leđa, te sam kad ste me gurnuli jednostavnu popustio tom vašem guranju odmah i sagnuo se naprijed brzo i opušteno, dok sam se saginjao pogledao sam otraga i prepoznao vas te sam odmah u stotinki smislio lekciju za vas,: KUPANJE…ha, ha,ha, , a kao vi niste naišli na otpor, niste imali što gurnuti pa ste lijepo letjeli u vodu…odlični skokovi, kao da ste helikopteri, ha,ha,ha, i tako su sjedeći uz vatru zadirkivali jedan drugoga, bez ljutnje. Vještina popuštanja je ponekad puno bolja od vještine snage i otpora. Velik otpor mala vještina! Velika vještina nadilazi napore!
  
Majstor Grom


U jednom malom mjestu živio je majstor Grom. On je bio majstor legendarnih starih Gromovitih vještina. Taj majstor je živio normalan život i nije se po ničemu isticao da je bolji, jači ili brži od drugih. Ljudi koji su ga poznavali znali su da je poseban i da nešto vježba, stvarne detalje nije znao nitko jer majstor još tada nije imao svoju školu i nije se za njega znalo. Ali u svijetu borilačkih vještina drugi majstori su vrlo dobro znali za njega.

U stvarnosti je bio strašno sposoban i užasno jak. Jedna od posebnih tehnika u Gromovitim vještinama su udarci dlanom koji imaju veliku razornu moć a uvježbavaju se na razne načine između ostaloga i udaranjem u metalne nakovnje i slične površine, te na taj način gromoviti dlanovi stvarno postaju gromoviti. Kad nekoga udare to izgleda ko da ga je pogodio grom. Naravno da je majstor Grom imao i svoje gromovite dlanove između svih ostalih tehnika i oružja i znanja.

Jednog dana dok je majstor Grom išao u svoju redovnu šetnju obalom rijeke, na obali dočekali su ga dvije osobe, presreli mu put i počeli govoriti:“ Ti si taj majstor Grom, majstor odgovara, da jesam, bok kako ste, a tko ste vi, ali ova dvojca nisu htjeli razgovarati, jedna od njih odgovori; „ Ja sam majstor Balicki imam 7. DAN Iz Hapkidoa, 8. DAN iz Kung Fua, 5. DAN iz Kick Boxing, 6. DAN iz Jiu Jitse, 7. DAN iz Tae Kwon Do-a, 5. DAN iz Karatea i još nekoliko tih danova. Da li ti to nešto znači majstore Grom. Majstor Grom se samo nasmijao i odmahnuo rukom i rekao, pa stvarno mi ne znači baš ništa, doviđenja…i krenuo majstor Grom dalje svojim putem, ali to nije bilo moguće. Majstor svih DAN-ova Balicki i onaj drugi su skočili u borbene stavove i povikali.---izazivamo te na borbu i odmah krenuli u napad. Onaj prvi sa milijun DANOVA kako je pojurio rukom u napad odmah dobio dlan u bradu i odletio tri metra unatrag u nesvijesti, a drugi je napao nogom i dobio duple dlanove u tijelo i odletio dolje u rijeku na kupanje previjajući se od boli. Dok su se ova dvojca dolazili k sebi, majstor Grom im je rekao: „Šegrti svih zanata a majstori nijednog!“ te je otišao dalje u svoju šetnju.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS