MUDRI POVED 4

Poplava


Jednog dana majstor Gromovitih vještina zvani Gord, prolazio je jednom ulicom u kojoj je baš živio i jedna od njegovih učenika zvani Gromek. I baš se nekako potrefilo da je veliko nevrijeme sa tučom i kišom pogodilo to mjesto i baš tu ulicu. Velika voda je bujala ulicom i plavila kuće i dvorišta, noseći pred sobom čak i neke odrasle ljude. Majstor Gord je odmah pojurio u pomoć svima kojima je pomoći trebalo. Mali Gromek je pomagao svojim roditeljima da prebace vrjednije stvari na gornji kat i sve drugo što je trebalo, no voda je tako brzo nailazila da su svi odlučili napustiti kuću i popeti se na obližnje brdo. 

Dok su tako gacali vodom naletio je veliki val vode i granja te ih je sve jako udario, svi su popadali u vodu, odrasli su se nekako iskobeljali van na suho ali nigdje nisu vidjeli Gromeka, i baš kad ih je počeo hvatati strah i očaj uočili su neku priliku, kako stoji usred te velike bujice i granja – a voda i granje kao da se odbija od te prilike – i ne može ga ni pomaknuti – i ugledali su kako ta prilika drži malog Gromeka i nešto mu govori. 

Majstor Gord, jer to je bio on je koračao sa Gromekom u rukama kroz tu bujicu kao da šeće po parku, bar je to tako sa strane izgledalo, došao je do roditelja i predao maloga Gromek roditeljima, rekao im je – Ne brinite se uredu je on, i pozdravio ih i otišao dalje pomagati drugima. Roditelji su pitali Gromeka –Što ti je majstor Gord govorio tamo usred rijeke – a mali Gromek potiho odgovori: „Rekao mi je da sam odlično blokirao tu veliku granu koja je išla mojoj sestrici pravo u glavu, tako si uspješno spasio sestru ali te odnijela voda“… no onda me je podučavao – vidiš ovako moraš stajati na nogama kad izvodiš takve stvari jer u protivnom lako te odnese voda ili vjetar ili jaki napad od protivnika – sve je to isto. Velika vještina dolazi bez napora! Veliki otpor mala vještina!

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS