SPOZNAJA - - HOZDENIE

HOZDENIE
SPOZNAJA - - SPOZNAJA - - SPOZNAJA - - SPOZNAJA - -SPOZNAJA - - SPOZNAJA
Ponekad je za odredjennu temu u Hrvatskom jeziku tesko pronaci prave rijeci, tako je i sa ovom temom. Uobicajeni izrazi kao sto su prosvjetljenje, duhovni trening, duhovna spoznaja, duhovni put i samospoznaja, samorealizacija, uvid, znanje, drevno znanje, vede, veduni i tako dalje me ne zadovoljavaju u onome  sto zellim reci, mada bi mogli posluziti.
HOZDENIE, zadrzat cu se na toj rijeci. To je stara hrvatska rijec koja oznacava sve to gore navedeno I jos vise. Kao I uvijek opet cu cu  vam otkriti jednu tajnu. Stari hrvatski znalci (to  su Veduni, Zreci, Svecenici, Prirodni ucitelji) su imali znanje duhovnog prosvjetljenja koje su primjenjivali u svojim zivotima i u zivotima svojih zajednica. Svojim znanjem su pomagali svojoj zajednici cineci ponekad cuda koja su danas nevjerojatna. Razgovarali suu sa zvjerima, pricali sa vilama i bogovima, znali sto ce se dogoditi, mogli ozdravljivati na  daljinu, pretvarali se u medvjeda ili bika, slali tucu, dozivali kisu, dozivali sunce. Bili opasni borci. Mislimo da su to sve samo legend, zato jer smmo zacahureeni  u svoj mali materijalnni svijet.
No dokaz njihovg znanja imate i danas. Morate doci na lokacije starohrvatskih crkvi. Tamo cete u vecini slucajeva osjetiti energiju. Vecina tih crkvi  izgradjena je na mjestima gdje kolaju posebne enrgije zemlje i svemira. Polozaj i smjer tih gradjevimna su takodjer vazni i imaju svoje znacenje. Stara imena tih mjesta takodjer imaju svoje duhovno znacenje. Sve vam to nema veze sa krscanstvom direktno, mada na takvim mjestima vjernik moze brze i lakse spoznati boga ili sto vec zeli svojim vjerovanjem. Na tim mjestima cete osjetiti enrrgiju koja djeluje izravno na vas, pokusajte tammo sa molitvom ili meditacijom i da vidite cuda koja se dogadjau i to odmah ne za pet mjeseci....pokusajte ako imate hrabrosti.
To je staro znanje starih Hrvatskih Mudraca. Kako su oni to znali, kako su znali sva svoja druga znanja, od astronomije do nevidljivih energija, od svetih trokuta u postavljanju naselja do znanja lijecenja. Kako to postizu mudraci ostalih kultura, iste ili slicne rezultate. Stalno tragam za tim znanjem I ono mi izmice.
No jednog od ovih dana mi je sinulo:


 
Da bi se duhovno usavrsavao moras se odvojiti od ovog svijeta, ako hoces na HOZDENIE i sve znanje hozdenia, u stvari moras se odvojiti od ovog svijeta. To ne znaci da treba izvrsiti samoubojstvo, to ne znaci da treba otici zivjeti u pecinu, to se moze postici i danas.
Sto znaci odvojiti od svijeta.
To znaci prekinuti veze sa materijalnim svijetom koji nas okruzuje. To se mora napraviti u onim trenutcima kada izvodis svoje vjezbe duhovnog usavrsavanja, vjezbe HOZDENIA. Sav svijet u kojem postojimo, postoji na materijalnoj razinni. Duhovna razina, razina Hozdenia je na jednoj drugoj razini, energetskoj, nevidljivoj za vecinu ljudi. Tih energetskih razina ima mnogo.
Odvajanje, izdvajanje iz materijalnog svijeta u duhovni je u stara vremena ljudima bilo lakse. Onaj tko je bio na  takvom putu je radio samo to i nista drugo, ali bilo mu je lakse zato jer nije imao televiziju, kompjutere, radio, walkamne, mp 3,4,5,6 I phone 3,4,5,6,, nije zabijao slusalice u usi i isao svijetom ko tulava muha bez glave. A mi dans imamo sve to, krostimo sve to, imamo ovisnost o napravama i napravicama, o igicama na konzolama, kompjuterima, o facebookovima, o  twiteerima, o tv serijama, filmovima i izlezavanju ispred televizije...o gledanju....ovoga ili onoga, o slusanju ovoga ili onoga, jedenju i prezderavanju, o odlasku u kafice na kave i sokove, o prtjeranjom pijennju alkohola ili bilo cega drugoga, o tracanju, o mlacenju prazne slame, o pusenju i o svacemu drugome.
I onda malo nesto pokusavamo i vjezbati, tu i tamo procitamo koju knjigu kioja nab ponekad da malo inspiracije alii se ubrzo vracamo svojoj multimediji I meediji...svom materijalnom svijetu. Zato se nama danas cini nemogucim postici onno sto su mogli nasi stari koji su imali znanje.
Oni nisu imali sve te smetnje, nego samo svoj nacin zivota  I zato su bili toliko sposobni u duhovnom i fizickom znanju I moci.
Kao i uvjek rezultat mojih istrazivana je jednostavan. Ako dannas zelimo na HOZDENIE koje je na tragu starih ZNALACA - nazovimo ih VEDUNA, mozemo to postici, odvajanjem od naseg svakidasnjeg svijeta.
To odvajannje se postize isto tako jednnostavno, samo covjek treba tako odabrati. Nema gledanje telvizije, nema zabijennih slusalica u uha, nema jurnjave za serijama do dva tri ujutro, nema navijanja glasne muzike dok nesto radis ili ne radis ili spavas ili samo slusas muziku.
Prvi korak je iskljuciti sve te vanjeeske podrazaje u svakodnevnom zivotu. Drugi korak je uzivanje u toj  postignutoj tisini, u zvukovima zivota oko sebe, u prirodi, u miru koji na taj nacin postizes I oecas, u osjecanju okoline, zemljee, nemba, svemira.
Treci korak je duhovni trening. Uvid u samoga sebe, uvid u svemir, uvid u zemlju, trening jedinstva covjeka sa nebom, svemirom I zemljom. Za to imate mnnogo nacina. Najjednostavniji je taj da zatvoreni ociju vidite sami sebe u jedinstvu sa svemirom, jedinstvu sa zemljom I sa svim energijama svemira i zemlje, sa svim bicima svemira i zemlje. Takav redoviti trening bi morao dati rezultate.
Probajte pa mi javite da li ste uspjeli. Civilizacijeske gluposti kojima smo postali robovi nas potpunno odvajaju od takvih znanja, a to nije dobro.
Biti rob civilizacijskih tekovina stvara zombie osobu, mada to ta osoba ne kuzi i misli da je njoj/njemu bas dobro. No to nije zivot.
ZIVOT TREBA ZIVJETI A NE GLEDATI!
Isto tako treba koristiti sve te modrne  sustave I sisteme za svoj naprredak, za svoje uzivanje I opustanje. Ali onaj tko zeli znanje HOZDENIA mora imati moc odvajanja od trenutnog svijeta. To je jedini nacin sjecanja  znanja HOZDENIA.
Mene cete ponekad vidjeti i da dimim debelu cigaru, i da dimim lulu, i da popijem kvalitetno vino ili pivu ili rakiju, i da slusam neku muziku I da festam ko lud ponekad,  ili gledam neki film ili  predstavu, ali sve to radim sa vrhunskim uzivanjem, ne iz navike, ne kao rob navike, Nego sa uzivanjem i istrazivanjem. Na svaku aktivnost koju izvodim gledam kao na duhovnu vjezbu, kao istrazivanje mog vlastitiog duhovnog usavrsavanja. U svemu sto radim uvijek istrazujem, ucim i usvarsavam se, pa makar i u najobicnijem pijenju vina.


Primjedbe

MOST POPULAR POSTS