CROBRAN PREDSTAVLJA: VELI JOŽE

DANAŠNJI HRVATSKI RATNIK VELI JOŽE



Duga Resa. Iskusni profesionalac još uvijek. Heroj Domovinskog Rata, Hrvatski Policajac. Na ratničkom putu od kad ga poznam a poznam ga od moje i njegove 7 godine života. Veli Jože je moj veliki prijatelj ponekad i suborac i suvježbač. Treninzi, makljaže, cure, izlasci, odlasci na more biciklom, otok mladosti, veselje i druženje. To smo sve ponekad radili zajedno.

Sa njim sam često vježbao po hladnom vremenu, goli do pasa u šumi, sparing do iznemoglosti, zatim pranje u hladnom potoku i trčanje natrag kućama. Izuzetno čvrst, nikad ne pokazuje slabosti, uvijek sa osmjehom gura naprijed, i u treningu i u borbi i u životu. Cijeli život se drži ratničkog puta i istinski je Hrvatski Ratnik bio i ostao.


U Domovinskom Ratu je činio čuda kao Rambo 1,2,3,4,5 i 6. Jednom prilikom je pod teškom pucnjavom pretrčao razdaljinu između dva grada, da bi se priključio u borbe sa svojom ekipom.  Iskusan ulični štemer, jak, brz, čvrst, kasnije istreniran specijalac. Kao specijalac je prošao sito i rešeto borbi, terena, tajnih misija i uvijek se sa svih tih misija vratio nasmijan i vedar, unatoč strašnim trenutcima borbi, problema smrzavanja, pogibija prijatelja, napada i obrana. Uvijek se smijao glupostima od svojih i od onih preko i učio na tim glupostima, naravno.

Takav duh imaju samo istinski ratnici. U prvo vrijeme rata dijelili smo jedno oružje on i ja, kad se on vrati sa terena ja uzimam njegovo oružje i odlazim i obratno. Nikad nisam brinuo da se neće vratiti ali kad smo se vraćali…to je bila istinska radost što smo živi.

I dan danas trenira, usavršava se, spašava ljude, bori se protiv kriminalaca, svakodnevno drži glavu u torbi da bi mi imali sigurniji život i jako je dobar u tom svom poslu. Odsustvo straha je zanimljivo za ovog Ratnika. U opasnosti s njim nema straha niti
bojazni da će on pobjeći u jeku bitke ili fajta i napustiti svoje suborce.

U današnjim bitkama i izazovima krasi ga izuzetna čvrstina, izdržljivost, znanje borbe i taktike modernog postupanja. Pun je znanja o spašavanju, alpinizmu, ronjenju, antiterorizmu. Kao i svaki Hrvatski Ratnik proučava mudrost i slijedi je i ima čvrstu i iskrenu vjeru. Život ga kao i sve vas/nas danas nažalost nimalo ne mazi ali Veli Jože se ne predaje i nikada ni neće.

Veli Jože je Velog Srca i Duše, ratnik i duhovnik. Poštenje, čast, odanost su njegovi kao u stijenu uklesani. Kao svaki Hrvatski Ratnik čezne za boljim vremenima ali se ne predaje i ne bježi, tu je i čuvat će vas i dalje.

Zašto je on Veli Jože? Eeee, ratni Velebit i on su se puno družili. Tamo je stekao čvrstinu i iskustvo kakvo malo tko ima u svijetu.

Učiti ove vrijednosti i unjeti ih u vlastiti život, misija je svakog Crobran Putnika. Na taj način postajemo Crobran Ratnici, vrlo posebni ljudi kakvi ne postoje nigdje drugdje, jednim dijelom posebni i kao Veli Jože.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS