CROBRAN FIZIČKA PRIPREMA

Sada kad smo obavili duhovne aspekte Crobrana idemo se pozabaviti sa Fizičkom pripremom. Prvo malo teorije o tome - što je točno i kako se radi Crobran fizička priprema a zatim ću vam predstaviti mnogo različitih programa fizičke pripreme koje ćete moći koristiti za svoj vlastiti razvoj ili iskoristiti neke dijelove od tih programa pa složiti nešto svoje.  

Fizička priprema je najvažnija komponenta Crobran vještina. Bez jako dobre fizičke pripremljenosti nema ni efikasnog  borenja, obrane ni kontranapada. Jer sve tehnike koje savršeno  znaš neće biti od nikakve koristi ako nemaš zraka da dišeš, ako  su ti noge slabe i drhtave, ako  ruke nemaju moći, ako su trbuh  i leđa slabi i tako dalje. U Crobran treningu fizička priprema je odmah ukomponirana u normalni trening i daje Crobran vježbačima odmah  nakon par treninga dostanu moć da se mogu efikasno obraniti. Naravno ta fizička sprema se mora stalno trenirati i razvijati. Za  najbolje, najviše i najjače rezultate potrebno je  istu posebno vježbati, kao sasvim zasebnu vrstu  treninga neovisno o borilačkom treningu ali ipak u skladu sa njim. Crobran fizička priprema je skup znanja koja ću vam ovdje predstaviti kroz sve aspekte fizičke pripreme od osnovnih teorija, podataka o oporavku i ciklusima vježbanja, planiranje, programiranje, praktične vježbe i ideje. Crobran fizička priprema ima i dio koji se zove Specijalna priprema i može se vježbati ili kao dio određenih sistema pripreme ili zasebno.

Ponekad j potrebno zasebno vježbati tu specijalnu pripremu ali je također dobro ukomponirati dijelove specijalne pripreme u ostale oblike vježbanja. Specijalna priprema se odnosi na posebne borilačke vježbe za očvršćivanje udarnih površina, tijela, ruku nogu, udaranjem u razne površine, naprave te trening sa otežanim oružjem. Svi ovi tekstovi trebala bi vas dovoljno informirati i osposobiti da sami možete napravit svoje vlastite planove i programe fizičke pripreme i vježbati po njima, držeći se osnovnih zakonitosti i pravila o slijedu vježbi, vremenima oporavka i slično. Te sve informacije su osnova i temelj na kojima gradimo svatko svoj sistem fizičke pripreme. Najvažnije je shvatiti da se lako i to vrlo lako strada ako se moramo iznenada boriti a nismo dovoljno izdržljivi, jaki i brzi. Bez toga, bez velike izdržljivost, snage i brzine i doze istezljivosti, jako teško ćete se efikasno  boriti ili raditi bilo kaj, bilo što, bila šta,  bilo ča.

Za primijetit je da je nivo fizičke pripreme dobro istreniranih Crobran vježbača upravo nevjerojatan. Oni mogu izdržati treninge velikog intenziteta koji traju satima, ponekad i po 4-5 sati cijelo vrijem sa žarom i voljom, oni mogu raditi vježbe snage i izdržljivosti u vrlo velikom broju ponavljanja, oni mogu primati jake udarce u tijelo bez posljedica, oni mogu izvoditi tehnike brzinom i snagom munje opet i opet bez zamora, oni mogu raditi teške poslove po cijeli dan sa ogromnom efikasnošću njihova rada i poslije otići na trening, ma oni rade čuda koje ni vrhunski sportaši ne mogu baš lako. To je sve moguće zbog sustavnog treninga fizičke pripreme od prvog dana treniranja te zbog sustavnog treniranja Crobran fizičke pripreme kao posebnih treninga.

Takav pristup treningu daje svim Crobran vježbaćima veliku moć. Toliku možete da se možete efikasno  boriti i obraniti snažno, brzo, efikasno i bez zamora, naizgled lako i jednostavno. Ponekad se u nekim sukobima napadači jednostavno odbiju od Crobran vježbaća kao  da su se zabili u zid ili lete kao da su ispaljen iz topa jer kad se dogodi spoj superiornih Crobran tehnika, superiorne fizičke pripreme, superiorne Crobran UDD pripreme, e pa onda se čuda događaju.

Fizička priprema u Crobran vještinama se u određenim kombinacijama vježba svaki trening i ukomponirana je u svaki trening u određenim postotcima počevši od samog zagrijavanja. Crobran sistem je koncipiran tako da od prvog pokreta zagrijavanja priprema vježbače za efikasno borenje a to se može samo uz adekvatne tehnike i fizičku pripremu. Tako se odmah kroz zagrijavanje i dalje kroz trening rade vježbe spretnosti, agilnosti, skočnosti, snage, izdržljivosti, istezljivosti i  tako  dalje. To vježbaču daje  neku osnovu za napredak i određenu kako sam već rekao moć da se efikasno  bori i obrani.

U svakoj Crobran Fizičkoj pripremi trenira se slijedeće:

Brzina: brzina tijela, kretanja, udaraca rukama i nogama, tehnika bez i sa oružjem, brzina akcije, brzina rješavanja problema i prepreka.

Snaga: statička snaga, dinamička snaga, repetitivna snaga, eksplozivna snaga, snaga tehnika bez i sa oružjem.

Izdržljivost: dugotrajna izdržljivost, kratkotrajna izdržljivost, kombinirana izdržljivost, izdržljivost u snazi, fanatička izdržljivost, svemirska izdržljivost – stanje bez  zamora i uvijek energije bez obzira na  sve.

Istezljivost: istezljivost mišića, zglobova, tetiva, ligamenta, trupa, kralješnice, nogu, ruku, grudi, leđa. Istezljivost vježbate uvijek i što češće bez obzira na ostale planove i programe.

Agilnost: agilno znači okretno i efikasno, agilnost kretanja tijela, agilnost u situacijama kontranapada i napada, agilnost u prelasku jednostavnih i teških prepreka, agilnost u prelasku jednostavnih prepreka unatrag.

Spretnost: složene kretnje: akrobacije, kotrljanja, padovi, skokovi, akrobatske tehnike, spoj okretnosti i akrobacija u prelasku prepreka i u situacijama kontranapada i  napada.

U Crobran fizičkoj pripremi nema periodizacije kao u sportu. Kod nas  ne postoje pripreme za natjecanje i tome prilagođen trening koji se dijeli na pripremni period – pa koji se dijeli na tri perioda, pa natjecateljski period koji  se također dijeli na pod periode, pa post natjecateljski prijelazni period i takvi ciklusi po znanosti i sportu. To je sportašima potrebno jer se svojim treninzima pripremaju za točno određeno natjecanje i za točno određeni i dan i sat tog natjecanja ili više njih…pa prema tome prilagođavaju sve svoje treninge, opravke i život.

Crobran putnici vježbaju svoje vještine i svoju fizičku pripremu po principu stalnog treninga…jer put Crobran majstorstva je put stalne spremnosti, uvijek, tu i  sada. Zato je i naš  trening  uvijek tako koncipiran…stalni trening svih dijelova Crobrana tako i fizičke pripreme. Stalni i svakodnevni. To ne  znači da ćemo svaki dan ubijati sami sebe jakim treninzima, ali znači da ćemo svaki dan odraditi svoj trening  bez odustajanja. To znači da ćete svaki dan odraditi ono što vam treba sa intenzitetom kojim trenutno možete i da ćete postepeno u svi vježbama pojačavati intenzitet i trajanje (ekstenzitet) treninga.

Zato ponekad sposobnosti  Crobran Majstora djeluju nadljudske, jer takvi majstori stalno i mudro vježbaju. Pazit stalno i mudro..to je vrlo važno. Crobran Majstor vježba da bi uvijek bio spreman na pobjedu u najgorim i najopasnijim situacijama života, a to se ne može usporediti sa niti jednim sportskim treningom. To  je razlika između sportskog vježbanja i Crobran vježbanja (na vrhunskom nivou).

Naravno u planiranju i programiranju tog treninga iskoristit ćemo i najmodernija saznanja iz znanosti  o  sportu jer nam – tj. vama ta znanja omogućavaju također jedan nivoa upoznavanja svojih mogućnosti, sposobnosti i kako  ih najbolje iskoristiti…teoretski…onda u praksi vi sami morate sve to prilagoditi sebi, svom tijelu, svom metabolizmu, svom načinu života i treninga.

Osnovni Crobran trening fizičke pripreme možemo podijeliti na treninge:

IZDRŽLJIVOSTI:

dugotrajna, kratkotrajna – ili brzinska, u snazi, kombinirana.

SNAGE:

maksimalna, ponavljajuća, statična, eksplozivna, kombinirana.

BRZINE:

maksimalna jednostavnih pokreta, maksimalna složenih pokreta-tehnika.

SPRETNOSTI:

Jednostavnih, složenih vježbi, tehnika, prepreke, zadatci, kombinacije.

ISTEZLJIVOST:

Istezljivost mišića, zglobova, tetiva, tijela u  svim varijantama.

MJEŠOVITI TRENING:

Kombinacija bilo kojih gornjih sposobnosti – to je način na koji uglavnom i vježbamo u Crobran vještinama.

Sada ova gornja podjela se može koristiti dvojako, kao:

1. OPĆA FIZIČKA PRIPREMA I SPECIFIČNA FIZIČKA PRIPREMA

OPĆA: uobičajene vježbe izdržljivosti, snage, brzine, istezanja, spretnosti: sklekovi, trbušnjaci, utezi, sprave, trčanje duge pruge, brzi šprintevi, brze promjene smjera trčanja, rolanja, kotrljanja, osnovne akrobacije, stoj, zvijezda, koluti, istezanje mišića, pilates, aerobik, preskakanje užeta, vožnja  bicikla, plivanje, girje, core trening i isto kombiniranje  svega toga u jednom treningu.

Opća fizička priprema služi da bi se stanje organizma podiglo i održavalo uvijek na jednoj razini..temeljnoj sa koje se onda gradi specifična priprema, opće nam dođe kao temelj za dalje, za specifičnu pripremu. Što je veći nivo  opće pripreme veći  će vam biti nivo specifični vaše cjelokupne fizičke pripreme. Zato se opće priprema radi svaki dan…princip stalnog napretka i svakodnevnog treninga, svak dan u određenim kombinacijama i promjenjivog intenziteta i trajanja.

Za efikasnu  pripremljenost Crobran vježbač treba posjedovati i vježbati sve vrste izdržljivosti, sve vrste snage, sve sistem brzina, istezljivosti i sve kombinacije navedenoga na što većem nivou ali takvom koji mu  neće ometati izvođenje tehnika.

2. SPECIFIČNA FIZIČKA PRIPREMA

To su vježbe koje točno odgovaraju tehnikama vaše vještine, sporta, disciplina, to su dijelovi  tehnika, udarci, kretanja, padanja, bacanja, poskoci i sve što je direktno vezano za vještinu-brzina udaraca, snaga udaraca, eksplozivnost tehnika, preciznost tehnika….čvrstoća tijela otpornost na udarce.

Specifična fiz sprem se odnosi na točno one pokrete i zadatke koje izvodimo u  našoj vještini, pa tako imamo:

BORBENU IZDRŽLJIVOST

Koju  postižemo radom na vreći, fokusarima, u parovima, u raznim oblicima sparinga i vježbi u  paru, drilovi, dugotrajnim treninzima, radom sa oružjem, sparinzi sa oružjem, razne kombinacije svega toga.

BORBENA SNAGA

Snaga udaraca, snaga tehnika, snaga oružanih tehnika. Borbena snaga je kombinacija svih snaga i eksplozivne i statične i maksimalne i ponavljajuće i statične i tako se i vježba.

BORBENA BRZINA

Brzina udaraca, brzina tehnika, brzina kretanja, brzina  tijela i dijelova tijela u borbenim pokretima, brzina sa oružjem, brzina borbe.

BORBENA ISTEZLJIVOST

Istezljivost za nožne udarce, istezljivost trupa i vrata, te mišića nogu, ruku, trbuha i leđa u borilačkim pokretima i položajima.

BORBENA SPRETNOST

Spretnost u izvođenju složenih tehnika, akrobacija povezanih uz borbu i tehnike, složenih kretanja i akrobatskih tehnika.

U Crobran treningu sve se ove komponente kombiniraju jedne sa drugima, i opća i specifična priprema se kombiniraju i miješaju i međusobno i unutar njih samih..na taj  način najefikasnije pripremamo tijelo za Crobran izazove. Da bi to kombiniranje imalo smisla morate znati neke općenite pokazatelje zamora i opravka nakon određenih aktivnosti što ću vam objasniti putem posebne skice i grafikona. Stvarna Crobran Fizička Priprema mora uvijek biti kombinacija obje pripreme u određenim omjerima ovisno o vama samima i vašim mogućnostima i znanju.

Naravno svaki Crobran vježbač treba imati  zavidan nivo opće fizičke pripreme da bi mogao postići veliki nivo specifične fizičke pripreme. Opća fizička priprema je kao temelj, temelj mora biti dubok, širok i jak da bi se na njemu moglo graditi u visine bez kraja.

Gogi

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS