TRENING I OPORAVAK U FIZČKOJ PRIPREMI


Prije bilo kakvog vježbanja fizičke pripreme jako je važno znati osnovne smjernice u vezi učestalosti treninga i trajanju oporavka od određene vrste treninga. Namjerno kažem osnovne smjernice jer na svojoj vlastitoj koži, kostima i mišićima morate osjetiti koliko je vama potrebno oporavka u satima i danima do slijedećeg treninga, to je strogo individualno. Osnovne smjernice daju nam osnovno znanje, a naš organizam daje informacije koje treba i po njemu se ravnamo.

Svaka vrsta treninga koji prođete ima svoj period oporavka, također oporavak zavisi i od vašeg trenutnog stanja i trenutne  forme. Dobra forma, kraći oporavak, loša forma – duži oporavak, jednostavno. Koliko vama točno treba oporavka i kad možete poduzeti sljedeći trening je istraživanje koje ćete morat sprovesti sami kroz svoje vježbanje. Naravno ponekad ćete morati „Pregaziti umor“ i napraviti trening ili posao ili što god ali morate znati da i to kad-tad dođe  na naplatu i jednostavno morate stati i dobro, dobro se odmoriti.

U mojim davnim policijskim danima ponekad mi se dešavalo da moram ustati u 0400 voziti 135 km do posla koji počinje u 07.00, na poslu razne pripreme za radni dan, klopa na brzinu i od 11.00 h do 21.00 h odraditi smjenu  na terenu u smislu osiguranja nekog događaja pa nastaviti dalje noćnu smjenu do 07.00h slijedećeg jutra. Nakon toga odvoziti 135 km do moje kuće, obaviti neke poslove oko kuće, oko kluba, nahraniti sina koji dolazi iz škole u 12.00 h, napraviti ručak, otići po kćer u vrtić, te tek  nakon svega toga otući spavat oko  16.00 do 18.00 h i onda na trening od 19.00 do 21.00, i sve to sam mogao i mogu još uvijek zahvaljujući mojim treninzima.

Ali ono što je važno napomenuti nakon par takvih dana, moram stati, doslovno stati i spavati, i odmarati totalno pasivno barem 24 sata i poslije  opet možemo ispočetka. 

Naravno ovo je ekstremni primjer, imam još ekstremnijih  o radu u planini krećući se po svuda na minus 17 u trajanju od 24 sata sa odmorom od 2 – 3 sata  i sa pokojom stvarnom borbom, i stvarnim savlađivanjem napadača, stvarnim spašavanjem ljudi i slično...nakon toga dobar san i malo mirovanja i spreman za dalje…i to je moguće samo zahvaljujući Crobran fizičkoj pripremi.

Tih primjera imam milijune od doba domovinskog rata na ovamo. Evo jedan zabavni, na jednom seminaru sa mladim KIF-ovcima, ja sam bio stariji od njih  tada jedno 10 godina, kladio sam se u piće da ću sa njima plesati techno bez stajanja cijelu noć..tj. do fajrunta u od 23.00h do 0400h, i uspio sam, ostali smo plesati samo nas  dvoje od ekipe od 25 KIF studenata, mladih i formi…hahaha al su bili iznenađeni, i tako to ide stalno.

Nedavno sam igrao košarku sa nekim mladim i brzim Kinezima jedno sat  vremena bez odmora, čuvao sam najbržeg igraća i stalno mu bio za vratom bez zamora, poslije me odmah  išao pitat a koliko imama godina, kad sam mu rekao 49, ostao je zbunjen, nije vjerovao, jer sam cijelo vrijeme bio uz njega bez obzira na sve njegove šprinteve i trčanja i kretanja…a ja ne igram košarku inače a i nisam ni u bog zna kakvoj formi po mojim mjerilima, hahahaha, ali kad treba Crobran fizička priprema je uvijek tu kao i vještina.

Poslije takvih aktivnosti ja trebam dobar i jak odmor, kvalitetnu ishranu i suplementaciju da bi održao zdravlje i to je sve. Meni je dovoljno jedan dan odmora od svega što radim osim kod nekih teških vježbi snage gdje neki dio  tijela odmaram po 4 ili 5 dana  do slijedećeg treninga. Takve stvari o sebi morate otkriti sami.

Doziranje  opterećenja u Crobran treninzima je individualno i zavisi od vašeg trenutnog stanja cjelokupne forme, znači od vaših mogućnosti i vašeg poznavanja samog sebe. Koliko možeš napraviti ponavljanja u određenoj  vježbi, koliko ti treba da se oporaviš za slijedeću vježbu, kliko ti treba da odradiš trening toga i toga, koliko ti treba da se odmoriš i oporaviš nakon treninga  snage, izdržljivosti i kojeg drugog. To morate znat sami o sebi, morat slušat svoje tijelo i trenirati prilagođavajući se svim tim svojim mogućnostima a ponekad i  vanjskima kao što su hladnoća, vrućina, vlaga i slično.

Zatim  morate znati koliko vam treba sati, minuta i dana da se oporavite od treninga snage, treninga eksplozivnosti, treninga izdržljivosti, treninga bilo čega jer tek kad ste oporavljeni od prošlog takvog treninga onda poduzimate slijedeći takav trening..u  međuvremenu radite druge treninge, koji onda jedno i ubrzavaju taj oporavak - osnove toga ćemo proći u slijedećim člancima.

Kad se sve to zna…onda se trenira stalno..naravno prilagođavajući se uvijek stanju organizma ali nikad ne preskačući  treninge. Stalnost treniranja mora biti..mijenjate samo vrstu treninga i jačinu treninga..ponekad ćete bit umorni  iako ste sve napravili da oporavak bude odličan ali niste spavali na primjer cijelu noć prije i normalo  da ste umorni i ne ide vam…onda odradite lakši  trening..ali ga odradite…a kad ste odmorni odradite jaki  trening…

Zatim u Crobran vještinama uvijek nastojite napraviti jedan  više..samo jedan više svaki put u bilo kojoj vježbi..taj  jedan više vam donosi stalni napredak i čeliči volju. Znači prvo puno znanja i onda prilagođavanje stalnog treninga prema tom znanju i osjećajima. Ima jedna  važna stvar a to je osjećaj lažnog fizičkog umora. To nam se svima događa nakon dugog dana sjedenja u kancelarijama u školama, na predavanjima na fakultetima, na radnim mjestima gdje smo statični dugi period vremena. Nakon toga dolazimo kući i osjećamo umor i popuštamo tom umoru, pa se najedemo i legnemo na zasluženi odmor. Taj osjećaj fizičkog umora je lažan ukoliko dan provodite statički i normalno ste naspavani…to je projekcija vašeg/našeg mišljenja: - joj kak sam umoran/umorna radilo/radila sam cijeli dan..radili da ali fizički ne..stoga ..to je laž vašeg uma..lažemo sami sebe..i nanosimo si štetu..nema fizičkog umora bez fizičkog zamora i točka. Osim ako ste bolesni.

Tu laž morate pregaziti doslovno pregaziti svojim voljom i otići na trening, nikako na spavanje, nego na trening ili u neke druge aktivnosti bilo koje ali u aktivnosti a ne u pasivu. Naravno kratki drijem od 30 minuta može koristiti kao priprema za trening, ali ne od 2 ili 3 sata pa onda ludovati po noći i biti umoran po danu. Napravi bar nešto malo, nikad ne preskakati trening i rezultati dolaze turbo brzo.

I najvažnija stvar - redoviti trening donosi stalni napredak ali svaki taj trening mora vam biti gušt, domnodti sreću i zadovoljstvo - onda vašem napretku neće biti kraja. Zato ne treba pretjerivati u treningu sa prevelikim opterećenjima, kilažama i drugim oblicima opterećenja - postepeno, redoviti i sa guštom - to je tajna neumorne Crobran fizičke pripreme.

Gogi

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS