MUDRI POVED 5

Izlet


Ilko, Luki, Lovrek, Matek i djevojčica Nikica su jednog dana išli na izlet u prirodu sa svojim razredom. Išli su pješice obližnjim stazama za planinarenje u okolici grada. Na jednoj od tih staza stajao je velik i naizgled opasan pas, koji je režao čim je vidio njihovu učiteljicu. Učiteljica se sva jadna prestrašila i počela je nervozno okretati se i mahati rukama a pas čim je to vidio krenu je na nju. 

U taj tren do učiteljice se stvari neustrašiva petorka naoružana sa granjem i batinam koje su brzo pokupili uz put. Mali Ilko tada kaže učiteljici: „Učiteljice samo se smirite, nemojte mahati rukama ni vikati i neće vam on ništa,“ Učiteljica pogleda malog neustrašivog Ilka kako ju savjetuje, te svu ostalu djecu oko nje- Lovreka, Mateka, Nikicu, Lukija kako hrabro stoje sa svojim oružjem…svima im Ilko kaže samo budite mirni i pas će se smiriti. I baš kao što je Ilko rekao – čim su se svi umirili – pas je prestao režati, lajati i kesiti zube, nego je polako prišao prvo Ilku jer je on stao ispred učiteljice i ponjuškao ga, Ilko ga je podragao i onda je pas ponjuškao sve druge i učiteljicu i sve je bilo uredu. 

Djeca su se igrala sa novim prijateljem bacajući mu štap a on je veselo trčao po taj štap i nije ga vraćao natrag…tada je učiteljica pitala Ilka: „Pa Ilko gdje si naučio to sa psima i takvu mirnoću?“ a Ilko je odgovorio: “U Gromovitim vještinama koje vježbamo imamo učenja koja govore: Kad si u opasnosti, smiri se i progledaj, čovjek mirnog duha uvijek pobjeđuje u opasnim situacijama. Kako mi tamo učimo tako sam i ja tu napravio…uz to imam i ja psa, pa znam da oni ne vole da im se maše ispred glave jer misle da ih onda hoćemo napasti.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS