DESET PRAVACA HARMONIJE

VJEŽBA HARMONIJE SA SVIME

Sjedni ili stani na nekom potpuno sigurnom mjestu za tebe. Smiri um, smiri misli, smiri disanje, zamišljaj oko sebe deset pravaca, naprijed/natrag, desno/lijevo, koso naprijed desno/koso natrag lijevo, koso naprijed lijevo/koso natrag desno, gore kroz glavu gore daleko u svemir, dolje, dolje kroz trticu duboko  u zemlju. Prvo ih prođi u mislima par puta, zatim na svakom pravcu zastani i osjećaj okolinu, zvukove, mirise, vjetrove, povjetarce, promjene u pritisku zraka, ljudi, glasovi, životinje, automobili,…vibracije, osjećaj…ne predugo na svakom pravcu po 10 sekundi, ponovi to tri puta, zatim produži te pravce u beskonačnu dužinu, do kraja beskraja svemira, do druge strane zemlje, dokle god ti mašta dozvoljava i tako sa svim drugim pravcima, zatim na svim tim pravcima osjećaj sam sebe iznutra, svoje otkucaje srca, svoje disanje, svoje zvukove iznutra, sam sebe slušaj i osluškuj, prati osjećaje koje imaš na svakom pravcu o svakom dijelu tijela, ako boli izliječi bol, ako smeta, otpusti smetnju  (u mislima…) 

Čemu služi ova vježba: Prvo služi kao radar za opasnost. Vježbajući 10 pravaca postajete u svakom trenu svjesniji svoje okoline koja tebe okružuje sa svih strana i na taj način postižete da ti prema tebi stiže upozorenje na "opasnost" iz te okoline. Naravno moraš se istrenirati i reagirati na te nove osjećaje koje ćeš osjetiti nakon upornog vježbanja 10 pravaca. Tajna je da to vježbate neopterećenog uma: znači bez svjesnog očekivanja tipa: "Aha sad će me ova vježba uvijek spasiti od opasnosti - od napada ili nezgoda s leđa i sl"...Svako svjesno opterećivanje u tom smjeru - poništava efekt vježbe. Potrebno je samo vježbati bez očekivanja a rezultat će doći i to vrlo brzo. 

Ovu vježbu možeš raditi i dok hodaš, dok trčiš, dok voziš bilo koje vozilo, dok sjediš u školi, uredu, gdje god se sjetiš - i ne moraš u tim svakodnevnim situacijama imati zatvorene oči--samo se koncentriraš kratko na 10 pravaca. Kako ovu vježbu koristiti u životu? Kad god osjetite nešto neobično u tvojoj okolini - a osjetit ćeš na jednom od tih pravaca --bilo što neobično - okreni se u tom pravcu i pogledajte o čemu se radi - ili obratite pažnju na to neobično i uvjerite se o čemu se radi - i učinite to brzo i odmah kad ste osjetili neku promjenu. 

Kasnije istim sistemom skenirajte svoje tijelo izvana i iz unutra --i osjetite sve od kostiju mišića, svrbeža, živaca, bolova, ..itd....i onda gdje nešto ne valja --znat Ćeš i tada to idite liječiti...nemoj zanemariti te osjete ---jer zanemarujete problem...Skeniranjem tijela iznutra na ovaj način otkriješ problem i onda jednostavnom koncentracijom namjere . izlječuješ našeni problem...skeniraj...gledaj unutarnjim pogledom u sebe i pokušaj vidjeti dijelove koji zadaju probleme  - vidjeti ih iznutra i vidjeti ih kako ih izlječuješ, oporavljaš, opuštaš, odmaraš, obnavljaš, puniš energijom.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS