HRVATSKI RATNICI IZ STRANIH IZVORA

CROATIAN WARRIORS

Čemu vodi ovaj članak, samo da pokažem da Hrvati nisu miroljubivi narod, Hrvatski državljani nisu miroljubiv narod i ne trebaju ni bit. Mi smo Ratnici oduvijek, i trebamo se tako i ponašati zauvijek. Svaki mekani pristup bilo čemu donosi ovo što imamo danas---slabost u svim sferama.Cijenimo mir ali ne slabost u miru, jer to nije mir, to nije ništa dragi moji. Bez čvrstih ratničkih stavova u svemu od vrtića do smrti, od najmanjeg političara do najvećeg, nikad mi nećemo imati mir. Jer ako želite biti slabi i jadni evo vam vaš mir pa uživajte. To nje moj mir, niti mir koji Crobran Ratnici uživaju, a nije ni vaš, siguran sam u to.

TURSKI IZVOR
Kjafij,turski filozof, u svojoj knjizi "Nizam ul Alem" ("Uredba svijeta") piše o Hrvatima kao idealnim ratnicima i junacima koji preziru kukavice, te savjetuje svojim Turcima da se od Hrvata nauče ratnom umijeću ukoliko žele pobjeđivati. Turci su pored hrabrosti osobito cijenili i hrvatski viteški duh, koji nikada neće povrijediti nenaoružanog ili zarobljenog neprijatelja, a dano obećanje će uvijek ispuniti.
FRANCUSKI IZVOR 1618.g.
Hrvatski ratnici su zbog velike hrabrosti i sjajnog ratnog umijeća bili veoma traženi od mnogih europskih vladara, koji su organizirali specijalne jedinice hrvatskih ratnika u sklopu svoje vojske. Tako je u 30-godišnjem ratu (1618.-1648.) na zahtjev kardinala Richelieua, vitez Bonnet ustrojio od hrvatskih jahača lako francusko konjaništvo. Francuski kralj Luj XIII. dao je osnovati gardu "Royal cravatos" koju su činili Hrvati koji su nosili marame oko vrata, po čemu su kasnije kravate i dobile naziv. Maršal Marmont zabilježio je izjave vojskovođe i cara Napoleona I. koji je rekao: "Ja nikada nisam vidio hrabrijih i boljih vojnika. To su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao samo 100 000 Hrvata, osvojio bih čitav svijet".
FRANCUSKI IZVOR 2
Ne možeš pobijedit te Hrvate, ni metci im ništa ne mogu, kad ih vidiš najbolje bježi ili se predaj. Francuski general, nakon bitke sa Trenkovim Pandurima.
NJEMAČKI IZVOR
Friderich Veliki je pak rekao da su Hrvati nenadmašivi majstori ratovanja.
PAPINSKI IZVOR 1519.
Najveće priznanje Hrvati su dobili god. 1519. od pape Lava X. (Giovanni Medici), koji je našem narodu dao zasluženi naslov "Predziđe kršćanstva" ("Antemurale Christianitatis").
HABSBURŠKI IZVOR
Ovdje imamo opis hrvatskih konjanika za vrijeme Habsburške monarhije. Najmanje dva pištolja te arkebuze( jedna od ranih pušaka dužine do 2 metra, sa metalnom cijevi (kalibra 12.5-20 mm) i drvenim kundakom. Težila je 5-7 kg, a domet je bio 200-250 koraka) zbog čega su nazivani i arkebuzirima. Nosili su rado sablje obješene preko ramena, kako im ne bi smetale pri hodu.
Bili su drukčiji od ostalih postrojba onoga vremena. Kao konjanici i kao pješaci bili su univerzalni elitni ratnici svojeg vremena. Život na granici s Osmanskim Carstvom, na kojoj se do već čitavo stoljeće ratovalo, Hrvati su izbrusili instinkt u snalaženju i preživljavanju. Lukavost i okrutnost bez koje ne bi bilo opstanka na vojnoj granici kombinirano s hrvatskom hrabrošću, upornošću, izdržljivošću na pozornicu su izašli ratnici sa kakvim se zapadna Europa jos nije suočila. Bitno je naglasiti kako su Hrvati u to vrijeme bili fleksibilni te su učili i vještine svojih protivnika. Širili su pred sobom strah i trepet. Svojim zastrašujućim izgledom i pretjerivanjima u pričama protivnika širili su paniku neprijateljskim redovima.
ČEŠKI IZVOR
Albrecht von Wallenstein, češki vojskovođa i političar, je imao posebno dobro mišljenje o Hrvatima, pa je zapisao: „Nijemci su glomazni, teški i spori konjanici, Mađari su nepouzdani i prevrtljivi, Poljaci se brzo rasipaju u potrazi za plijenom, Moldavci ne žele ići daleko od svojih domova, Vlasi se prodaju za malo novaca, ali Hrvati – oni udaraju snažno u skupinama i to uvijek tamo gdje je to najpotrebnije, ne popuštaju gotovo nikad…“
NJEMAČKI IZVOR, AFGANISTAN 2011.
Sa vama Hrvatima mi bi mogli osloboditi ovaj Afganistan, njemački časnik sjeverne komande RC North.
AMERIČKI IZVOR, AFGANISTAN 2011.
Jako ste dobri ratnici, vi naša luda Hrvatska braća po oružju. Američki specijalci, Rendžeri i Zelene Beretke nakon jedne akcije.
IRAČKI IZVOR, IRAK 2015.
Vi Hrvati jako dobri, ovi drugi jako loši. Irački čovjek sa terena.
BRITANSKI IZVOR, IRAK 2014, 2015.
Vi Hrvati ste hard core, old school mofos...warriors...mi idemo svuda sa vama, bez problema. Britanski biviši vojnici sa 10-15 godina Irak, Afganistan.....iskustva.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS