NATJECANJE

U životu: veća kuća od susjeda, bolji auto od drugih, bolja odjeća, bolji posao, više novaca nego prijatelji i oni tamo drugi itd...više ovoga ili onoga nego drugi, dovodi do ropstva. Postaješ rob stresa i demona pohlepe i imanja. Nije potrebno natjecati se za  te stvari. Potrebno je uživati u životu i u stvarima koje drugi imaju a mi nemamo ---uživati u njihovim uspjesima i čestitati im.

Put do tvog uspjeha nije natjecanje --nego motivacija -- ugledanje na pozitivne stvari kod drugih, tipa i ja bi rado imao to i tako i slično tome---i onda djeluješ prema tome--Kreni na put prema tome što bi rado imao/imala --bez jala, bez ljubomore i ljutnje ali sa žarom duha, duše i srca--sa energijom i evo ga imat ćeš i to i to.

Želi u skladu sa svojim srcem i dušom, nemoj željeti u skladu sa ljubomorom. Uživaj u svome životu i trenutku - makar nemao ništa i nigdje materijalno. Imaš sebe i uživaj  u tome, opusti se, prepusti se i uočavaj prilike. Nakon toga djeluj i opet uživaj - ne mjeri, ne sudi druge, ne odmjeravaj, ne ljubomori - poštuj, cijeni, divi se drugima, pomaži, uživaj u tome. Naravno želi i ti svoje ali pošteno i sa beskrajnim energetskim žarom duha, duše i srca. Na taj način živjet ćeš bolje, zadovoljnije, lakše i uspješnije.

Natjecanje u sportu/školi/znanju/učenju/kulturi/umjetnosti: da natjecanje ali ne protiv drugih, nego protiv sebe. Svaki put više od sebe nego prošli put. Opet cijeni tuđi uspjeh, veličaj ga i čestitaj im - mu. Kad se natječeš, natječi se sam protiv sebe - protivnik, protivnička momčad, suparnički timovi - oni drugi, oni su i jesu kao sprava za vježbanje, kao alat pomoću kojeg se natječeš ali ne protiv njih  - njega, nego protiv sebe: protiv svih svojih nedovoljnosti --nedovoljno brz, okretan, snažan, spreman, hrabar, kompletan, vješt, nedovoljno naučio, savladao, izvježbao ...i kad pobijediš protivnika takvim natjecanjem protiv sebe - zahvali mu na pomoći jer ti je pomogao da pobijediš sam sebe i svoje nedostatke --i prenesi i to u život. Znači mi uopće nemamo protivnika - ti ljudi na naizgled suprotnoj strani nam pomažu da bi mi bili bolji i hvala im na tome.

Kužiš sad ono: Kad se borim neprijatelja nemam!

Isto tako: Kad živim neprijatelja nemam!

Zato - kad god izgubiš u svojim natjecanjima nisi izgubio/la od drugih nego od SEBE i nikog drugog.

Gogi

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS