MENTALNI EKRAN

Mentalni ekran pomaže kod rješavanja mnogih problema i kod usavršavanja bilo kojeg aspekta Crobran Vještina ili bilo kojeg dijela tvojeg života a koji želiš poboljšati. Konstrukcija mentalnog ekrana: sjedni uspravnih leđa, opusti se – trbušnim disanjem i polako zatvori oči. Zatvorenih očiju usmjeri svoj „pogled“ lagano prema gore za oko 30 stupnjeva. Prostor koji tada budeš vidio ispred tebe je tvoj mentalni ekran. Možeš za provjeru otvoriti oči i bez pomicanja očiju vidjeti veličinu tog prostora te lagano zatvoriti oči. Mentalni ekran treba zauzimat cijelo tvoje vidno polje – ne samo ispred nego i lijevo i desno od tebe. Nemoj koristiti svoje očne kapke kao ekran – ekran treba biti izvan, ispred i 30 stupnjeva gore u odnosu na tebe – velik i udaljen od 1 do 2 m od tebe. Na ekranu možeš vizualizirati i okruženje – dvorana, priroda, planina, more, obala, rijeke, jezera, šume, što god želiš i gdje god želiš da vježbaš. Ja sam u mojoj mladosti sebe vizualizirao kako vježbam na obali Mrežnice i kako se borim protiv Chuck Norrisa, Van Dammea, Bruce Leea, Tysona, Cikatića, protiv stvarnih bezimenih napadača. Tj. kako treniram sa njima i spariram sa njima.

Kako se koristi mentalni ekran:

Vizualizacija (zamišljanje) tehnika borbe sa oružjem i bez: vidi se kako vježbaš svoje tehnike i kako ih usavršavaš i izvodiš savršeno i bez greške – vizualiziraj tehnike koje radiš sam, pa sa partnerom, pa borbu protiv protivnika – kao sparing, pa stvarnu borbu i stvarne situacije – i u svakoj pobjeđuj brzo i efikasno svojim tehnikama. Pa borbu kao trening protiv više napadača, pa stvarnu borbu protiv više napadača,. Pa ako se baviš sportom vizualiziraj svoju sportsku borbu protiv poznatog ili nepoznatog protivnika – uvijek pobjeđuj.

Vizualizacija vježbi disanja, vježbi deset pravaca, vježbi opuštanja, vježbi oporavka.

Vizualizacija budućnosti: npr. Ideš u školu i znaš da ćeš pisati test. Vizualiziraj sebe kakao ideš u školu od kuće sa svim detaljima od odijevanja, izlaska, hoda ili vožnje – ulica, zvukovi mirisi—škola, svi detalji – kako sjedaš pripremaš se za test i pišeš test i sve znaš bez greške i sretan si – sretna si. Ili vizualizacija terena koji se nalazi ispred tebe –kad tuda trebate proći – zamisli ga u 360 stupnjeva i trodimenzionalnom obliku u detalje---obuhvaćate svaku stranu svega bez da se okrećeš. Vizualizacija cijelog sustava natjecanja u svakom detalju od dolaska, do svlačiona, zagrijavanja, mentalne pripreme, ulaska u borilište, borbe, tvog prebacivanja i terminator mod – tvoje pobjede, tvog podizanja ruke, tvog slavlja, čestitanja protivniku i trenerima i odlaska iz borilišta – tvoja mašta – tvoja igra – tvoja pobjeda. Mijenjanje vizualizacije: kad si gotov sa jednom vizualizacijom – obriši ju pokretom ruke – možeš vizualiziriati brisanje kao na mobitelima, laptopima, igricama i sl...ili samo pokretom ruke i krenite na novu vizualizaciju.

Crveni mentalni ekran – ponekad izvedi sve vizualizacije u potpuno crvenom mentalnom ekranu.

Završetak: obavezno po završetku vježbe sa mentalnim ekranom – ono što si imao na ekranu treba u mislima otpustiti sa ekrana na način da rukom izvedete pokret brisanja sa ekrana ali ne iz uma i duha - ekran postaje potpuno bijel ili svijetlo plav ili zelen a zatim iz tvojih misli otpusti i ekran. Sve ovdje navedene vježbe kada ih dobro savladate možeš vježbati i raditi i na mentalnom ekranu – sve osim vježbe Moje Mjesto –to je posebna vježba i nikada ju ne radite na mentalnom ekranu.

Gogi

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS