POČETAK I ULIČNA MUDROST

Početak

Bio jednom jedan vojnik. Bio je to vrlo sposoban i opasan vojnik, najbolji od najboljih. Izvodio je razne tajne i specijalne zadatke, uz sve to bio je dobar i pravedan čovjek. Ne tako davno u jednom ratu, u jednoj zemlji našao se u bezizlaznoj situaciji, morao je voditi rat koji nije bio pravedan niti njegov. Bio je prisiljen postati agresor i napadač natu malu republiku. Jednoga dana, sav je pakao izbio, opkoljen, nema izlaza, njegova vojska utvrđena ali opkoljena, odsječena dostava hrane, vode, struje, kad padne mrak, metci fijuču iznad glave, laserski nišani traže mete, teški zadatci za najbolje, neopaženi izlasci i izvlačenje opkoljenih ili ucijenjenih časnika, helikopterske misije spašavanja časnika i njihovih obitelji, i razne druge specijalne nepodopštine.

Situacija je bila komplicirana i opasna, neprijateljska vojska izvana. Predati se nije mogao – ubili bi ga njegovi, a bio je i veliki borac i predaja nije dolazila u obzir, pobjeći nije mogao ubili bi ga jedni i drugi jer je sukob bio žestok i bez oprosta. No on se tu u svom tom kaosu snalazio kao morski pas u oceanu.

O njemu u njegovoj domovini i kraju nitko nije čuo ništa, govorilo se da je mrtav, da je ubijen, da je prešao na neprijateljsku stranu, čak da zapovijeda sa dijelom neprijateljske vojske. Razni zli jezici uoči jednog novog rata su radili punom parom. Ništa od toga nije bilo istina. Njegovoj obitelji bilo je strašno teško i nedokučivo, nikako nisu mogli saznati što im je sa sinom, bratom, unukom.

Što da učini, kako da ostane živ i preživi, kako da ne ubija za politiku. Bio je istrenirani vojnik specijalnih jedinica, obučen da preživi skoro sve nemoguće situacije, ali njegov život nije spašen samo zbog te obučenosti, ne, život mu je spasila čista Univerzalna Mudrost.

Srećom taj je vojnik bio sljedbenik puta borilačke umjetnosti i na tom putu je naučio mnogo i već je prije te vojske i rata vodio mnoge bitke sa životom, ljudima i stvarnim napadačima iako je bio mlad. Prilikom najvećih pritisaka sa svih strana sjetio se jedne od lekcija „Puta“ - „Kad se nađeš s ponorom sprijeda i straga, najbolje što možeš učiniti je sjesti i pričekati.“ Tako je taj vojnik sjeo i pričekao. Nije učinio pogrešan korak u pogrešno vrijeme i poginuo, već je slijedeći mudrost koju je proučavao doslovno pričekao da se za njega otvori povoljna situacija.

Mjesec dana nakon te odluke ratni sukob je bio gotov i nije se više pucalo. No opasnosti iznutra su se pojavile. Vojska u kojoj je bio napala je njegovu zemlju i za njega tu više nikako nije bilo sigurno. Ubrzo se vratio kući, sa osmjehom od milijun dolara na licu. Kako je došao i odakle, nitko nije znao, samo se pojavio. Njegova obitelj je bila oduševljena! Kod kuće ga je čekao drugi rat i naravno da je branio svoju domovinu i obranio ju zajedno sa svojom obitelji i drugim borcima od kojih mnogi više nisu tu sa nama, ali on jest.

 U tom ratu je bio stup mudrosti i smirenosti za sve svoje sugrađane i suborce i mnogo je puta ljudima spasio živote. I ja sam se dosta družio sa njim i pomogao mu nekoliko puta, u njegovim akcijama a on je meni puno puta spasio glavu. Neupućeni bi se jako prevarili na tom čovjeku. Zanimljivo je to da se uvijek pojavljuje kad nekome treba pomoć. Naravno to nije bio običan čovjek, on je bio a i ostao borac, ratnik, borilački umjetnik, svećenik borilačkih vještina koji uvijek teži samousavršavanju, obrazovanju, miru i dobroti.

Taj je vojnik u međuvremenu nestao bez traga, njegove zadnje poznate riječi su bile: „Proučavajte mudrost, spasit će vam glavu.“Zadnje što je meni rekao bilo je: „Piši o mudrosti i živi u skladu sa tim, piši za ljude, ne samo za sebe!“ Tada sam i ja imao 24 godina. Od onda do danas mudrost mi je spasila život mnogo puta, da baš život, jer ja živim jako.

Ulična Mudrost

Ulična mudrost teži da od običnog čovjeka napravi čovjeka koji je ratnik, borac i duhovno prosvijetljen čovjek. U skladu s tim u knjizi će se puno puta upotrebljavati izraz ratnik ili borac da bi se dočarala naša borba protiv svega negativnog, lošeg, zlog i ružnog, prvenstveno u nama samima a onda i u našoj okolini i svijetu koji nas okružuje.

Studirajući uličnu mudrost postat ćete ratnik i borac, ali ne zbog fizičke borbe, to je manje važno i jednostavno, nego zbog duhovne, mentalne i intelektualne borbe protiv svojih negativnosti, protiv negativnih utjecaja. Studirajući uličnu mudrost postajete borci za samospoznajom i razumijevanjem svijeta.

U današnje doba svijet nasilja, pokvarenosti i nemoralnosti nalazi se svuda oko nas, teško je opstati i ostati normalan, zdrav i ne pasti pod utjecaj okoline. Ratnik počinješ postajati onaj tren kada si prvi put rekao NE zlostavljanju bilo koje vrste i od bilo koga, onda kada si prvi put rekao ne drogi, alkoholu, cigaretama na putu kući poslije škole ili vani na zabavi. To je prvi i najvažniji trenutak kada postaješ ratnik.

Ratnik postaješ onaj trenutak kada si rekao ne nasilju, zlostavljanju i stao na stranu slabijih, ratnik postaješ onog trena kada misliš i vidiš da su svi izgledi protiv tebe i svejedno kažeš ne, neću popustiti – idem svojim putem poštenja i časti. Ratnik postaješ onaj tren kada vidiš „lakši izlaz“ ali svejedno ideš težim putem poštenja i dobrote. Prosvjetljenje i razumijevanje stvari, pojava, svijeta i ljudi nije moguće postići ako nisi postao ratnik.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS