CROBRAN PREDSTAVLJA MODERNE HRVATSKE RATNICE

MODERNA HRVATSKA RATNICA LARA

Hrvatska Ratnica i Hrvatska Vojnikinja. Stručnjak za ratnu medicinu. Lara je šifrirano ime od jedne vrhunske Hrvatske Ratnice. Nadimak je dobila po Lari Croft iz istoimenog filma. Kad sam ju upoznao bili smo na pripremama za misiju u Afganistanu. Na prvi pogled djelovala mi je nekako povučeno. Tada je to bila žena u 40 tim godinama, u vrhunskoj formi, kao pravi vojnik, snažna, čvrsta izdržljiva. Sve pripreme je odradila sa nama bez problema jednako efikasno kao i svi mi.

Nije nikada zucnula o nekom problemu, na obuci nisi vidio razliku, da je to žena, ni po znanju ni po sposobnostima. Pripreme za misije se odvijaju na vojnim poligonima Lici i Slavoniji. Smještaj tipično vojni, barake, grijanje na drva koja si doneseš, wc i tuš udaljen od baraka, vojni sistem, čučavci i zajednički tuševi. Žene su imale poseban dio ali istog sistema. Nema nikakvih luksuza. Sve po propisu, jutarnja tjelovježba i tako dalje…razne obuke. Sve te obuke Lara je prošla bez problema bez da bi od nje čuo i riječ kukanja, osim što je ponekad znala reč: -Joj, bokte gle ih šta kukaju-misleći ni na muške i ženske kolege koji su uvijek našli nešto za njorganje.

Lara je prirodno očvrsnula još od Domovinskog rata gdje se nagledala svog dijela užasa. Uz to nitko ne može biti čvršći od žene koja se bori za zdravlje svog bolesnog djeteta i tako cijeli život. Ta čvrstina je tužna ali toliko velika da ovi vanjski faktori koji ponekad izlude vojnike i čvrste momke za nju nisu ništa, baš ništa. Uz sve to Lara je bila uvijek za šalu, vrlo pozitivnog životnog stava. Istinska Hrvatska Ratnica pokretana Hrvatskim Ratničkim Duhom ne predaje i ne odustajanja, duhom ljubavi iz kojeg proizlazi sve što je dobro.

Nakon određenog vremena evo nas u Afganistanu, sa kolegom vodim obuku iz gađanja pištoljem, puškom i snajperskom puškom, kolegica nam naša Lara, puca bolje nego većina njezinih kolega vojnika, iz snajpera pogađa sve u centar, iz sveg oružja žena rastura. Uvijek smirena, spremna za šalu, čvrsta i stamena, znaš da možeš računati na nju u borbi. S druge strne neki vojnici, ludi nervozni, usrani od straha, opaljuju kad ne treba i gdje ne treba. No u svojim jadnim glavama veliki su oni ratnici. Nemojte krivo shvatiti, kažem neki vojnici, neki su bili vrhunski profesionalci, onakvi kavi bi normalno i trebali bit.

Kad idemo van, znaš da svaki tren možeš naletit na skrivene mine, postavljene zasjede raznih kombinacija, napade protuoklopnim projektilima, jer se nalazimo u oklopnim vozilima koja se kreću presporo, koja su glomazna velika, savršena meta. Lara je uvijek prva od sve vojske, koja krene sa zezancijom da razbije onu groznu prvu tišinu na početku misije, onaj prvi tren kad osjetiš da su svi u svojim strahovima i mislima…haha, čuješ Laru…ej ljudi ovo skače ko jarac, ma ko je izmislio ove slušalice, pa ništa ne čujem, blabgrm….Gogi reci Bobi da jebla ga njegova voda sva je već topla, Bobo viče da nije radio frižider, drugi kreću onda, pa nije kad ga nisi uključio u struju… i tako neke svakodnevne sitnice i zezancije…koji razbijaju prvi strah.

Jedna misija na talibanski teritorij, Lara kaže:-Pa bokte, šta je idemo tamo-, zapovjednik se znoji i vrpolji, ljudima nikome nije baš svejedno. No Lara ne brine. Vidi se iskustvo žene ratnice, kaže ona pa nećemo tu zaginut, gle kolko nas ima ajde, ajde. Znala je ponekad reći sebi u bradu ili možda meni, ko će ga znati sada—ma vidi šta su se usrali- hahaha znao sam umirati od smijeha na te njezine izjave. Zna se brinuti o sebi a i svi zajedno smo ok ekipa, bit će to dobro. Na tu misiju se moralo ić oš/neš i svi smo to znali, ali Larine pošalice su svima olakšale odlazak.

Lara je majka dvoje djece, muž hrvatski branitelj u mirovini slabog zdravlja. Lara se žrtvuje dolaskom u ovakve misije da bi zaradila za liječenje svog sina, za dostojan život nje i njezine obitelji. Nije joj cilj zarada kako pričaju novinari po svuda kad govore o mirovnim misijama.

Da je ratnicima cilj zarada bili bi političari a ne ratnici.

Cilj je dostojan život njezine obitelji, sveti cilj, Hrvatska Obitelj i drugog izlaza nema. A taj novac tamo daleko je bome krvavo pošteno zarađen i premali. Njezina veličina kao Hrvatske Ratnice time postaje još veća.

Prilikom ranjavanja jednog nam kolege, ona je prva, sabrana i mirna, brza i efikasna, koja daje sve moguće upute, ti to, ti ovo, ti donesi ono, ti pritisni, tu, mota, zamata, spašava…To je Lara Hrvatska Ratnica.

Ponekad su ju njezini muški kolege vrijeđali, pogrdno govorili o njoj, dok je istovremeno ona bila bolja od njih. Naravno istinski ratnici se duže jedni sa drugima, tako da sitne duše nisu imali šanse osim na jeziku, dok smo u blizini, moji kolege i ja. Uz to ona je i Heroj Domovinskog rata gdje je spašavala mnoge ranjenike. Sa takvom Hrvatskom Ratnicom možeš u bilo koji rat, bilo koju misiju, bilo kakvu frku ili ne frku bez brige jer uz sebe imaš Ratnicu koja zna i može efikasno obaviti svoj posao pa čak i na plus 60 u nekoj pustari 3245 km od kuće (zračne linije).

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS