CROBRAN PREDSTAVLJA - HRVATSKI RATNIK I DUHOVNIK USKOK JANKO ŠAJATOVIĆ -KRABAT 2. DIO

Image may contain: one or more people
Žubmerački Uskok- Legenda Njemačke i Lužica a od danas i Crobran Ratnik i Duhovnik superherojskih sposobnosti.
Tko je Krabat?
Šajatovići su uskoci koji su vjerojatno doselili u prvom valu iza 1530. u Žumberak. Poznato je da su doselila četiri brata i dva bratića. Godine 1610. Šajatovići posjeduju vinograd u općini Metlika. Janko Šajatović Krabat rodio se 1624. u selu Jezernice u Žumberku. Školovao se kod Isusovaca u Zagrebu. Od rođenja je pripadnik vojnog plemstva i služio je u Karlovačkom generalatu.
Bio je u obrani Hrvatske i cijele kršćanske Europe od osmanlija. Kao takav je služio i kod grofa Petra Zrinskog, koji je bio borac i mučenik za slobodu Hrvatske. Poznato je da su uskoci bili tjelesna straža grofa Erdödya i da postoji povezanost Žumberka, Slavetića i Jastrebarskog preko čijih su puteva pohodili.
Nakon provede 34 godine života u našem kraju, Janko Šajatović ili Krabat (kako su ga prozvali u istočnoj Njemačkoj, a u prijevodu znači Hrvat) odlazi u Njemačku. Sva je svoja ratna i osobna iskustva koja je naučio u našem kraju prenio da obrani njemačke vladare. U narednim godinama kao konjanik Garde Saske vojske ističe se u mnogim bitkama. Posebno se pamti ona iz 1683. kad je razbijena osmanlijska vojska kod Beča, u kojoj je sudjelovao i junak iz Žumberka Janko Šajatović Krabat.
Za svoje je zasluge Janko nagrađen poljoprivrednim pogonom iz kojeg je u narednim godinama izvukao maksimum i razvio cijeli kraj. Iako je na početku imao otpor od domaćih ljudi, svojim je radom i pristupom osvojio mnoga srca i za brojne osobe postao čak i čarobnjak. Preminuo je 29. svibnja 1704. u osamdesetoj godini života. Sahranjen je u katoličkoj crkvi u Wittichenau.
Za Janka Šajatovića stoji podatak da je bio izrazito visok i južnjačkog izgleda te inteligentan i snalažljiv. Dosjetljivi i vrijedni Nijemci u Istočnom dijelu Njemačke (blizina Dresdena te Češke i Poljske) posvetili su se istraživanju Krabata i povećali turizam svoje pokrajine Oberlausitz. Janko Šajatović je postao legenda koja iz dana u dan sve više sjaji. Pišu se knjige o njemu, snimaju filmovi, izrađuju brojni suveniri, propagandni materijali, održavaju festivali i brojni drugi događaji.

Primjedbe

MOST POPULAR POSTS